САЩ: Всяка наша ваксина за COVID-19 ще се сподели с останалия свят, след като покрие нуждите ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/8895579 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Министърът на здравеопазването на САЩ Алекс Азар заяви, че всяка американска ваксина или друго лечение на COVID-19 ще бъде справедливо споделено с останалия свят, щом нуждите на САЩ бъдат задоволени, предаде Ройтерс.

По света се разработват над 200 варианта за ваксина, като повече от 20 вече са на етап клинични изпитания. Президентът Доналд Тръмп се зарече да има готова ваксина до края на годината, въпреки че обикновено са нужни няколко години за разработването и тестването на ваксините за безопасност и ефективност, предава БТА.

"Първият ни приоритет, естествено, е да разработим и произведем достатъчно количество безопасни и ефективни, официално одобрени ваксини и лечение за САЩ", заяви Азар, който е на посещение в Тайван.

"Очакваме обаче да имаме капацитет, щом тези нужди бъдат задоволени, да осигурим такива продукти за световната общност чрез справедливо разпределение в консултации с международната общност", добави той.

Азар каза още, че решението на САЩ да напуснат Световната здравна организация не означава, че те ще намалят приноса си към световното здравеопазване. "САЩ винаги са давали и ще продължават да дават най-големия финансов принос за световното здравеопазване. След излизането ни от СЗО ще работим с други представители на международната общност за намиране на подходящите начини да подкрепяме двустранно и многостранно световното здравеопазване в мащабите, в които САЩ са го правили досега", заяви Азар.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро