Машини за гласуване - най-рано през февруари. За избори преди това трябва промяна в кодекса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8896686 www.24chasa.bg
Пробно машинно гласуване имаше на евроизборите миналата година. СНИМКА: Николай Литов

Нужно е да се уточни и техниката на вота с тях

Машини за гласуване могат да бъдат доставени най-рано през февруари. Това прави невъзможно машинният вот да бъде въведен за предсрочни избори наесен и ще е необходима спешна промяна на Изборния кодекс, за да бъде отменен той. Това предупредиха политици от всички цветове.

Въвеждането на машинното гласуване обаче е едно от основните искания на протеста и на президента Румен Радев, за да се гарантира честността на следващите избори.

Задължително гласуване само с машини във всички секции без най-малките бе записано при последните промени на Изборния кодекс от август миналата година. Дотогава той предвиждаше, че в секциите трябва да има както машини, така и хартиени бюлетини.

Поне 6 месеца са необходими обаче за закупуването, изработката и доставката на такива машини. Така, ако обществената поръчка бъде пусната до края на август, машини може да бъдат доставени най-рано през февруари. Посоченият срок за производството и доставката на устройствата бе описан в предварителни оферти, които компании са подавали в началото на годината в Министерския съвет. Разчетът е правен при покупка на 12 -14 хиляди машини за гласуване.

В същото време обаче поръчка за машини не можела да бъде направена дори в момента. Причината е, че Изборният кодекс не казвал кой трябва да придобие машините. Единият вариант, който е възможен, е това да направи Министерският съвет. Тогава обаче управляващите се опасявали, че ще бъдат обвинени, че ще манипулират изборите. Другият вариант е купувач да бъде ЦИК.

Избирателната комисия обаче няма право да започне работа по осигуряване на машинното гласуване, преди да е насрочена датата на изборите. Причината е решение на ВАС от 2015 г., според което, макар комисията да е постоянно действащ орган, тя няма право да се занимава с подготовителни работи, преди да има издаден указ с датата на вота.

В бюджета на ЦИК за тази година няма предвидени средства за купуване на машини, но правителството и финансовото министерство са заявявали, че при необходимост ще бъдат извадени пари от държавния бюджет.

Алтернатива на купуването на машини, за да се успее за предсрочни избори, били да се наемат, обясни пред “24 часа” член на избирателната комисия. Така бе на евроизборите, когато пак в срок от 3 месеца трябваше да бъдат доставени 3000 машини.

Промени в кодекса обаче са нужни според управляващите и за да се избере видът на машините за гласуване. Първият вариант бил да са с тъчскрийн, каквито бяха ползвани при експерименталните вотове за евроизборите. Вторият, за който настоява ДПС, пък бил избирателите да гласуват на хартиена бюлетина, а машината да е преброителна и само да обработва резултата.

В кодекса обаче е записано, че машините трябва да са с тактилен екран. Въпреки това и според членове на ЦИК е нужна промяна в ИК, която да уточни вида им.

Кой да придобие машините - държавата или комисията, къде да се съхраняват, както и кой да ги сертифицира и одитира също трябвало да се запише в кодекса. Избирателната комисия няма собствена сграда, нито пък складове, в които да съхранява такива устройства. В същото време оттам са категорични, че при предсрочни избори изискването на кодекса за осигуряване на машинно гласуване трябва да бъде спазено.

Според БСП машинното гласуване е абсолютно задължително и на следващите избори само така може да се “пусне” бюлетина във всички над 9600 секции, където са регистрирани повече от 300 избиратели.

В началото на годината в парламента бе създадена работна група, която да напише с консенсус необходимите промени в Изборния кодекс. Тя имаше общо 3 заседания, като последното бе на 25 февруари. А след обявяване на извънредното положение заради COVID повече не се е събирала.

“Работната група е пълен фарс, тя трябваше да гарантира машинното гласуване, вместо това вадят от 9 кладенеца вода, за да го ограничат и обезсмислят”, заяви на 25 февруари зам.-шефът на лявата ПГ Крум Зарков. И обясни, че съпротивата на управляващите срещу машинното гласуване е огромна.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега