Наемите по булевард “Витоша” падат за първи път от десетилетие

https://www.24chasa.bg/novini/article/8896868 www.24chasa.bg
На столичния булевард “Витоша” за първи път от години има свободни търговски обекти. СНИМКА: Велислав Николов

Коронакризата удари и наемите по най-скъпата българска улица - булевард “Витоша”. За първи път от десетина години насам те са намалели, като през второто тримесечие са паднали от 56 на 50 евро за квадратен метър.

Подобно нещо се случи по време на световната финансова криза, когато наемите по “Витоша” бяха стигнали 100 евро, но тогавашната криза ги свали наполовина.

След това започна прокопаването на метрото и наемите паднаха до 30 евро.

От 2013 г. насам обаче те постоянно нарастват и в началото на 2020 г. вече бяха 56 евро, което пак вкара “Витоша” в топ 50 на най-скъпите търговски улици в света.

След края на извънредното положение около 6% от магазините в моловете не са отворили и дори на столичния булевард “Витоша” за първи път от години 3% от търговските площи не са заети. Това е довело до рязко падане на наемите, които за главните търговски улици на големите градове са в рамките на 10% спрямо наемите по същото време през 2019 г. В моловете намалението е между 8 и 10%, се твърди в доклади на консултантските компании “Colliers” и “Cushman & Wakefield Forton”, публикувани в понеделник.

Според “Colliers” в България през първото полугодие на 2020 г. има към 30% спад в отдаването под наем на търговски площи, независимо дали в молове, или на търговски улици. На “Витоша”, която винаги е била най-скъпата по отношение на наемите търговска улица в България, в момента наемът е 50-55 евро на квадратен метър. По останалите търговски улици в центъра на столицата наемите са паднали до 34-36 евро, а в по-отдалечените от центъра места са и по-ниски.

Самите търговци отчитат драстично свиване на оборотите - 71% от анкетираните твърдят, че спадът е между 30 и 50%, като това важи най-вече за стоките, които не са от първа необходимост - дрехи, обувки, електроника, сувенири и т.н.

Докладите прогнозират и по-нататъшно свиване на оборотите, а в кратксрочен план - и на наемите за търговски обекти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро