Радио Китай: US политици си играят с огъня по тайванския въпрос

https://www.24chasa.bg/novini/article/8898286 www.24chasa.bg

Американският министър на здравеопазването и обществените услуги Алекс Ейзар пристигна в китайския остров Тайван на 9 юли и ден след това се срещна с лидерите на Тайван. Това действие сериозно нарушава трите съвместни комюникета между Китай и САЩ и принципа за единен Китай, на което Пекин се противопоставя. Някои американски политици умишлено манипулират въпроса за Тайван, водени от предизборните интереси и манталитета от Студената война, за да сдържат развитието на Китай и изпращат грешни сигнали към сепаратистките сили на острова. Това коментира Радио Китай.

Както всички знаем, принципът за единен Китай е политическата основа на китайско-американските отношения. Според трите съвместни комюникета, Вашингтон признава, че правителството на Китайската народна република е единственото законно правителство на Китай. В рамките на тези документи, САЩ поддържа само културни, търговски и други неофициални отношения с Тайван. Китай винаги е бил твърдо против официалния обмен между Вашингтон и Тайпе.

Като официално лице на министерско равнище, отговарящ за въпросите на здравеопазването в САЩ, Ейзар замина за Тайван под предлога на "антиепидемичното сътрудничество", за да прикрие истинската си цел. Ироничното в случая е, че САЩ като страната с най-лоша епидемична ситуация в света, се провалиха в превенцията и контрола на заразата, а политиците в Белия дом многократно бяха критикувани от обществото заради техните неуспешни мерки за овладяване на епидемията.

Очевидно е за целия свят, че целта на визитата на Ейзар в Тайван не е превенцията на епидемията, а политически ход за повишаване нивото на отношенията между САЩ и Тайван и подкрепа на тайванските власти в усилията им да се отделят от Китай чрез манипулация на въпроса за епидемията, както и да спечели повече гласове в предстоящите избори в САЩ. По-дълбоката причина е, че от доста време някои американски политици имат дълбоко вкоренено мислене от Студената война и силни идеологически предразсъдъци срещу Китай. Настоящото правителство на САЩ дори счита Китай за най-големия си „конкурент“ и се опитва да предизвика „нова Студена война“ срещу Пекин. В този контекст някои американски политици отново започнаха да използват Тайван като пионка.

Преди 48 години, бившият президент на САЩ Ричард Никсън посети Китай и посочи, че двете страни имат общи интереси и стремежи, и няма причина да бъдат врагове. Фактите през изминалите 40 години доказват, че здравото и стабилно развитие на китайско-американските отношения е от полза както за двете държави, така и за останалите страни по света, и е в съответствие с общите очаквания на двата народа и на международната общност.

Предупреждаваме американските политици да не подценяват решимостта и волята на Китай да защитава своя суверенитет, сигурност и интереси в развитието. В днешния свят тактиката на ограничаване на други държави противоречи на тенденцията на епохата, а Китай със сигурност ще предприеме необходимите ответни мерки срещу опитите, нарушаващите основните интереси на държавата!

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София

Диджей Мартен се зарежда с похапване на пица, докато обикаля по задачи в центъра на столицата, видя "България Днес". Екстравагантният музикант отново прикова погледите към себе си с шарено облекло и много татуировки, които са се превърнали в негова запазена марка. Снимки: България

Три часа и 5 минути отне на русенеца Пламен Атанасов да покори връх Шипка... на ръце. Младежът изкачи с длани 885 стъпала като целта му е да постави световен рекорд. От години Пламен Атанасов се занимава активно с уличен фитнес, като има редица медали у нас и зад граница. Атанасов публикува видео с постижението си, от което се вижда