Доц. д-р Ангел Кунчев: В плато сме, това е обнадеждаващо (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8898983 www.24chasa.bg
Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов СНИМКА: Авторката

Спешно сменят ръководството на болницата в Добрич за лоша организация

България чака 2 млн. ваксини, когато се произведе

„България участва в общото споразумение с Европейския съюз за производство на ваксина срещу COVID-19 и когато тя бъде произведена, ще бъде доставена у нас. Предвидили сме за страната 2 млн. броя ваксини, като те са предимно за уязвимите групи – пенсионерите над 65 години, хората с хронични заболявания и медиците на първа линия” – каза в Добрич министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Ваксинирането ще бъде по желание, за тези групи ще бъде безплатно – каза още той.

„Има работна група от представители на министерството на образованието, на здравеопазването, на учители, родителски организации, синдикати. Тя до края на август трябва да даде отговор на всички въпроси, свързани със започването на учебната година присъствено” – заяви министър Ангелов, като добави, че тестовете за ученици, родители, учители трябва да бъдат безплатни. Той апелира отново да се спазват изискванията – носене на маски, дистанция „Спряхме да заредим на бензиностанция и бях потресен, че нищо от това не се спазва. Самосъзнанието е много важно” – заяви министърът.

„Няма основания за Русия и Турция да се иска отмяна PСR тестовете. Ние следим на двуседмична основа заболелите на 100 000 души” – заяви министърът и напомни, че целта му е да е пази живота и здравето на българските граждани.

„Ще свикаме общо събрание на болницата в Добрич и ще искаме смяната на директора и промени в Съвета на директорите” – обяви проф. Ангелов, като ще се ангажира това да стане по-бързо от 30 дни.. Той изтъкна поне две причини за подобно действие - в болницата в Добрич има смесване на потоци болни и неспазване на мерките за предпазване от COVID-19.

„Лично на петия етаж го видях с очите си” – каза проф. Ангелов.. „За болницата в Добрич аз не съм убеден, че не може да се направа такава организация, която да мобилизира хората по начин – удобен за всички, и да е ефективна. Може да се направят групи, които да се сменят и са по-малко в рискова среда. Болниците получават до края на годината 85 процента от бюджета си, независимо колко легла са заети, така че пари има. Просто няма организация” – категоричен е министърът. 

Ситуацията в добричката болница не е драматична, но не е добра. Посещението ни в Добрич може да обърне нещата до две-три седмици - каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той припомни фактите при развитието на ковид заразата. През май в Добрич - 0 заразени, през юни – 7, през юли – 330, а през август ще са 550 на база развитието на заболеваемостта. Лечебното заведение е подпомогнало развитието й, каза д-р Кунчев. Той посочи като най-голямо клъстерно огнище – фирма в Добрич, но заразата иначе е дифузно пръсната.

„Не може в едно отделение да има ковидболни и други пациенти. Не може да закриваш инфекциозно отделение в пандемични условия" – възмути се още държавният здравен инспектор. Той съобщи, че от Здравна каса-Добрич, са опитвали да помогнат с инфекционисти, но помощта им е била отхвърлена от ръководството на болницата..”В момента в страната сме на едно плато, което е обнадеждаващо” – каза още д-р Кунчев.                                                                                                                                                                                                                      

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз