Икономиката два пъти по-ефективна през 2030 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8900344 www.24chasa.bg
Двойно трябва да се намалят отпадъците до 2030 г.

Двойно трябва да се намалят отпадъците

Два пъти по-ефективна трябва да стане икономиката ни до 2030 г. Тази цел е заложена в стратегия за кръгова и нисковъглеродна икономика, пусната за обществено обсъждане.

Според нея в момента 1 килограм ресурси генерират 0,322 евроцента, което измерва производителността на ресурсите. До 10 години този показател трябва да се увеличи до 0,64 евроцента, въпреки че средната стойност в ЕС е доста по-висока - 2,075 евро.

Делът на вторичното използване на материалите в икономиката трябва да се увеличи от 4,3 до 11,7%, а генерираните отпадъци да се намалят от 418 на 205 кг/1000 евро.

У нас все още няма нито един патент, свързан с рециклиране на вторични суровини, а до 2030 г. се изискват 15 такива. Върху иновациите, свързани с кръговата икономика, е поставен специален фокус, за да въведат предприятията нисковъглеродни и безотпадни технологии. Ще се стимулира и използването на цифрови технологии за проследяване и оптимизиране на доставките, производството и събирането на данни за продуктите. Отпадъците трябва да се превърнат в ресурси за предприятията, а те да въведат технологии за рециклиране.

По отношение на прехода към нисковъглеродна икономика целите са делът на енергията от възобновяеми източници да се вдигне от 10,5 на 27,09%. Битовите потребители ще имат възможност да участват в “общности за възобновяема енергия”, които могат да произвеждат, потребяват или продават енергия. В транспорта ще се насърчава използването на биогорива от ново поколение и възобновяема електрическа енергия.

Емисиите от парникови газове трябва да спаднат от 8,67 на 7,9 тона въглероден двуокис на човек. Делът на въглищата в производството на ток също трябва да се редуцира от 40 на 33%.

В стратегията е заложено и развитие на газовата и електроенергийната инфраструктура. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо