Орбиталната обсерватория TESS успешно завърши основната си мисия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8901218 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Орбиталният телескоп TESS /Transiting Exoplanet Survey Satellite/ e изпълнил всички задачи в рамките на основната си мисия, като е получил детайлна карта на 75 процента от нощното небе и е открил няколко десетки неизвестни досега планети извън Слънчевата система, съобщи НАСА.

"Нашият телескоп вече две години поред провежда много качествени наблюдения и получените данни ще са изключително интересни за нашите колеги, изучаващи различни научни проблеми", изтъкна научният ръководител на проекта Патрисия Бойд. Научната мисия беше разработена от Центъра за космически полети на НАСА "Годард".

Орбиталният телескоп TESS беше създаден за откриване на екзопланети и бе изведен в космоса през месец април 2018 година. Той пое щафетата от предшественика си, обсерваторията "Кеплер", пусната през 2009 година и открила над 4000 екзопланети за осем години работа.

За разлика от "Кеплер" TESS ще работи по време на основната и разширената си мисия в свободен режим, като ще наблюдава различни кътчета на галактиката.

За първите две години от своята работа TESS успя да открие 66 потвърдени екзопланети и над 2000 кандидати за тази категория. Част от тях бяха проследени в близост до много ярки светила, които не можеха да бъдат наблюдавани от "Кеплер". Учените очакват орбиталната обсерватория да се натъкне на множество други обекти по време на разширената си мисия, която ще завърши през септември 2022 година.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега