Слънчев бряг затваря напълно на 26 септември с последния чартър германци

https://www.24chasa.bg/novini/article/8901649 www.24chasa.bg
На централната алея в Слънчев бряг животът кипи и по нищо не личи, че има епидемията от коронавирус. СНИМКА: Димчо Райков

Най-големият ни черноморски курорт Слънчев бряг се очаква да затвори напълно на 26 септември. Тогава е последният чартър в обратна посока на заминаващи си немски туристи, а българи след тази дата не се задават. Преди германците на 10-и за родината си летят последните поляци в Слънчев бряг.

Дефакто обаче комплексът ще започне да се опразва по-рано.

"Повечето хотели очаквам да започнат да затварят около 10 септември, тъй като ще изчакат резервациите от българи за празниците около 6-7 септември", коментира пред "24 часа" Елена Иванова от Съюза на собствениците.

От 250 хотела в най-оборотната източна част на комплекса досега са отворили само 50 и то не на пълния си капацитет. Според Елена Иванова някои от тях са работили само две седмици и после са затворили поради липса на туристи. Имало и такива, които сега отчитат 75% натовареност заради отпускарския август, но повечето от работещите са запълнени на около 50%.

В момента Слънчев бряг е пълен с българи както никоя друга година досега. На тях обаче не можело да се разчита през септември, който е традиционно слаб за резервации от родни туристи.

Наскоро Германия предупреди сънародниците си да не пътуват до Северното Черноморие заради големия брой случаи на COVID 19.

"Поне засега в Слънчев бряг не се усеща пренасочване на туристи към нас", заяви Иванова.

Междувременно общинският съветник в Несебър хотелиерът Венелин Ташев излезе на общинска сесия с предложение да се наложи 3-годишен мораториум на застрояване в Слънчев бряг, за да се въведе ред в комплекса. Другото му искане бе държавата да прехвърли на община Несебър дела си от едноименното дружество, което стопанисва курорта. Така щяло да има само един принципал, който да се грижи за комплекса при положение, че сега "Слънчев бряг" АД отговаря за инфраструктурата, а данъците се плащат в община Несебър.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега