Защо Турция се нуждае от нова криза с Гърция в Средиземно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/8901794 www.24chasa.bg

Настоящото турско ръководство на президента Реджеп Тайип Ердоган създава криза всеки месец с различни страни като начин да раздухва национализма и религиозния екстремизъм у дома и да отвлича вниманието от лошото управление на икономиката. Миналия ноември Турция подписа споразумение със затъналото в гражданска война либийско правителство в Триполи и издигна претенции към огромен участък в Средиземно море. (По този начин) Турция пое курс, който води към сблъсък за новите й претенции с Египет, Гърция и Европа. Но това е точно каквото Анкара иска и именно затова тя продължава напред тази седмица с нова криза по вода.

Как тази стратегия на "кризата на месеца" работи за Анкара? Всеки месец (турското) ръководство избира или нова инвазия в Ирак или Сирия, или да се сблъска с Гърция или Египет, или пък с Кипър, за да налее масло в огъня. Например на 15 юни Анкара започна операцията Лапа-Орел и бомбардира селища в северната част на Ирак, твърдейки, че "неутрализира бойци на ПКК". Няма никакви доказателства, че Кюрдската работническа партия (ПКК) е извършвала каквито и да било нападения напоследък.

Турция просто започна бомбардировки с изтребители Ф-16 и дронове, защото се нуждае да намира някаква работа на армията си всеки месец. Още от опита за преврат през юли 2016 г. Анкара използва армията си колкото се може повече, за да я държи да воюва някъде. Например тя нахлу в Сирия с операцията "Ефратски щит" през 2016 и 2017 г. След това през януари 2018 г. нахлу в мирния Африн в Северна Сирия и принуди 160 хиляди кюрди да избягат. Сега Африн е център на трафик на хора и на етническо прочистване, където малцинствата са принуждавани да напускат от подкрепяни от Турция сирийски бунтовници-екстремисти.

След 2018 г., Турция през октомври 2019 г. започна инвазия на Тел Абияд в Северна Сирия. Тогава тя подписа споразумението с Либия и започна да засилва ролята си в Идлиб, Северен Ирак, Либия и морската криза. През декември 2019 г. Турция изпрати дронове и войници в Либия. През април тя помогна за отблъскването на силите на Либийската национална армия и Египет трябваше да заплаши с интервенция през юни и юли, за да спре Турция. Междувременно Турция беше воювала със сирийския режим в Идлиб през февруари и март и оказваше натиск върху Русия да сключат нов договор, като искаше още системи за противовъздушна отбрана С-400. След това Турция измести вниманието си към Ирак през юни, а след това - към трансформирането на историческия музей "Света София" в джамия. После каза, че ще "освободи Ал Акса" (в Ерусалим - б.ред.), вероятно намеквайки за нова криза с Израел.

Но преди да се захване с Израел, Турция се зае да придвижи претенциите си в Средиземно море. Те вече бяха предизвикали ефект на доминото, като накараха Гърция, Египет, ОАЕ и Франция да обединят сили да осъдят турската агресивност. След това Гърция и Египет подписаха споразумение на 6 август. Това споразумение разсича (територията по) либийско-турското споразумение за морските пространства на две части. Това (споразумение) освен това идва, след като Израел, Кипър и Гърция подписаха през януари спогодба за (Източносредиземноморския - б.ред.) газопровод и финализираха различни аспекти на споразумението си през юли.

Турция изпраща тази седмица военноморския си флот в морето със сондажни и изследователски кораби, за да оспори тези сделки и да създаде свършен факт. Турция изпрати (сеизмографския кораб) "Оруч Реис", за да проведе "проучвателни дейности" далеч навътре в Средиземно море между Кипър и Крит. Турция казва, че ще "защитава правата" на самата себе си и на Северен Кипър, непризната държава, която Турция включва в своите морски претенции.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, крайнодесен националист, който е известен с това, че написа в Туитър, че европейците са "разглезени расистки деца, които трябва да си знаят мястото", отиде в Бейрут през уикенда, за да се опита да прокара дневния ред на Анкара след експлозията там, а след това се срещна с външния министър на Азербайджан.

Сега той казва, че Гърция не е откликнала на призивите на Анкара за разговори. Затова и Турция ще изпрати кораби където й харесва. Страните от ЕС, които се страхуват от Турция, защото й плащат милиарди евро да спира бежанците да не идват в Европа от 2015 г. насам, все пак критикуваха действията на Анкара в Средиземно море.

Турция изпрати "Оруч Реис", голям сеизмографски изследователски кораб, който прилича на кит, да извърши "проучвания" в морето. Това е изследователска мисия с много военна сила зад нея. Турция издаде навигационно съобщение (Навтекс), за да предупреди останалите страни къде отива корабът, и след това изпрати "Оруч Реис", два логистични плавателни съда и три фрегати, катери и няколко подводници в морето. За да подхранят национализма, турските медии показват ъгловатия плавателен съд, обграден от гордостта на турските военни кораби. За някои това изглежда като историческо морско начинание, което събужда спомени за битката при Лепанто и други морски сблъсъци със Запада и Гърция.

Атина е бясна. Гърция казва, че няма да приеме "дистанцирания подход" на НАТО и че иска повече европейски страни да направят нещо за прекратяване на провокациите. Вече се наложи Атина да даде сигнал за тревога заради турския тормоз над малкия гръцки остров Кастелоризо през последните месеци. Държавният департамент на САЩ, въпреки многото протурски гласове като бившия посланик Джим Джефри, заяви, че е обезпокоен. Има много морско позиране с турски кораби, които преминават близо до гръцки острови край брега на Турция, и Гърция, която говори за тревога и за изкарване на военни кораби в морето. Египет също проведе военноморско учение. Турция казва, че разполага с нови ракети за корабите си.

Настоящата криза в морето изглежда, че е голямо позиране, което ще даде на проправителствения печат в Анкара и на държавните медии нещо, за което да пишат. Анкара има най-много журналисти в затвора в целия свят, така че медиите изцяло симпатизират на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Дисидентите в Турция често са затваряне за години само за критики на правителството в социалните медии и често са обявявани за "терористи". Няма никакъв контрол върху военните решения и Анкара знае, че седмичните военни учения или впечатлението, че се противопоставя на Гърция, Египет, Ирак, ПКК, ЕС, НАТО, Сирия, САЩ и по същество на всички, кара турското ръководство да изглежда важно. Това се случва, докато турската валута продължава да отбелязва катастрофален спад, а се поставят въпроси и за управлението на пандемията от коронавирус.

Историите за сондажи, при които проучвателен кораб е изпратен с внушителен военноморски ескорт, може би са повече за отклоняване на вниманието от икономическата криза, отколкото за борба с Гърция в морето. Досегашната практика на Анкара показва, че тя обикновено използва сирийски бунтовници да се бият за нея в Либия и Сирия и провежда военни операции само срещу тези, които не могат да отвърнат, като кюрдите в Северен Ирак, а когато се стигне до червените линии на Египет в Либия или на Русия в Сирия, в общия случай Турция спира. Не е ясно къде ли минава тази червена линия в Средиземно море. Анкара се опитва да разбере.

(БТА)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега