Силистренски сайт пусна фалшива новина за главния прокурор (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8901889 www.24chasa.bg
Иван Гешев СНИМКА: Архив

Силистренски сайт пусна фалшива новина за претърсване на детски център, извършено по времето, когато главният прокурор Иван Гешев беше в града.

Във вторнник местният сайт "Силистренски бряг" публикува материал под заглавие: "Гешев в Силистра да бори битовата престъпност - обискиран е бил детски център "Биберон". След това се цитира собственичката на "Биберон", която твърди, че в центъра са били извършени обиски от представители на криминална и  икономическа полиция, които търсили акцизни стоки.  По този повод от полицията уточниха, че не са претърсвали детския център, а заведение в града, което носи същото име.     

МВР пусна следното уточнение.

На 11.08.2020 г. на територията на град Силистра е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, включително установяване на акцизни стоки без бандерол. Действията са наблюдавани от Окръжна прокуратура – Силистра. В хода на операцията са били проверени десетки обекти. Не отговарят на истината твърдения, че обект на проверка е бил и детски център. За продажба на акцизни стоки, подлежащи на контрол, е проверен кафе-аперитив, носещ идентично наименование с това на парти-център. Призоваваме медиите да бъдат коректни в поднасянето на информацията за дейността на органите на МВР и да не подвеждат обществеността със спекулативни и неверни данни и твърдения.

Позиция пубилкува и Дирекция "Публична комуникация" в прокуратурата. Ето какво се казва в тяхното съобщение: 

По повод вчерашни публикации в медии, озаглавени „Гешев е в Силистра – обискиран е детски център „Биберон“ и „Борбата с битовата престъпност на Гешев достигна и до детски център „Биберон“, позовавайки се на информация, публикувана в „Силистренски бряг“, съобщаваща за извършена проверка за акцизни стоки в Кафе-аперитив с детски център в гр. Силистра и обвързването й с посещението на главния прокурор Иван Гешев в града на 11.08.2020 г., Дирекция „Публична комуникация“ заявява следното:

- Провереният обект Кафе-аперитив не е детски център по смисъла на Наредба 1 от 2009 година, а е питейно заведение;

- В хода на операцията на МВР, проведена в гр. Силистра, са били проверени десетки обекти, сред които и кафе-аперитив, носещ идентично име с това на детски център, който по документи не съществува;

- Предмет на проверката в хода на специализираната акция не е бил „детски център“, а обект, в който е записано по документи, че се продават акцизни стоки, които подлежат на проверка;

- Посещението на главния прокурор Иван Гешев в гр. Силистра на 11.08.2020 г. е част от продължаващата му обиколка на Апелативните райони в страната и е свързано с разкриването на извършено умишлено убийство в село Искра като по никакъв начин не е обвързано с проведената от икономическа полиция проверка в същия ден.

Дирекция „Публична комуникация“ не отрича правото обществото да бъде информирано според стандартите и нормите на съответната медия, но не приема опитите за манипулация чрез гръмки заглавия, които не отговарят на обективната истина.

Какво точно се е случило в Силистра според достоверни местни източници. Иван Гешев е бил поканен от местните прокурори, за да го видят на живо. Сотир Цацаров за 7 години мандат не намерил време да отиде до този град и затова сега били превъзбудени.  Той отишъл в прокуратурата, минал за кратко през полицията и продължил за Разград, където също го очаквали. Паралелно местната Икономическа полиция проверявала кафе, в което сервирали домашна ракия. За това имало сигнал в Икономическа полиция и това и е работата на полицията - да проверява сигнали. Т. нар. детски център "Биберон" е едно кафе, до няколко катерушки в бившия център за работа с деца. Сигналът бил, че след 5 в това кафе няма деца, а кварталните пияници се наливат с домашна ракия, която се продава в там. Неясно защо местен сайт съчинява дописка като оплита проверката в кафето, за която Гешев най-вероятно изобщо не е знаел нищо, със посещението му по съдебни райони.

Местните смятат, че поради чиста глупост, защото някакъв друг интерес е трудно да бъде заподозрян.

Тази дописка заради смешното си заглавие е поета и от няколко централни сайта без грам проверка, която е елементарно усилие.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро