10 експерти одобрили лодките на пристана на Доган

https://www.24chasa.bg/novini/article/8903598 www.24chasa.bg
На тази снимка, правена през 2010 г., пристанът на Доган, който е в далечината, все още не е удължен до 230 метра. На преден план е нефтеният терминал “Росенец”.

“24 часа” разполага с документите за одобряването на  специализирания устройствен план за пристанището

Общо 10 експерти от различни министерства са одобрили документите за лодките на прословутия пристан на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Отманли, близо до Бургас.

На 18 февруари 2019 г. съветът заседава в МРРБ и излиза с решение, че приема предложения специализиран подробен устройствен план. В него обаче се определят само границите на пристанищната акватория - зоната за подхождане на плавателните съдове, зоната за маневриране и оперативната акватория. Но не и самият кей. Затова и на финалното решение на специализирания съвет не се взема предвид забележката на един от членовете му - че има обект, който не е отразен в кадастралната карта и регистри.

Всичко това личи от документите, които

МРРБ

предостави

на “24 часа”

след искане по Закона за достъп до обществена информация.

Министерството даде на вестника заповедта на регионалния министър за назначаване на експертния съвет, протокола от заседанието му, както и заповедта, с която накрая се утвърждава специализираният подробен устройствен план.

Имената на всички участници в съвета са заличени, оставени са само длъжностите им. Те са от министерствата на регионалното развитие, транспорта, отбраната, както и от агенцията по кадастъра. Единственото незадраскано име е това на зам. регионалния министър Николай Нанков, който след решението на съвета се е подписал под заповедта за одобряване на плана. Експерти от администрацията обясниха, че след като няма възражения на нито един от участниците в заседанието по документацията, Нанков не е можел да реагира по друг начин. Заключението в протокола от заседанието на експертния съвет е, че се предлага планът да бъде приет.

Самият Нанков заяви пред “24 часа”, че чисто

експертната

тема се използва

за политически

спекулации,

в които той няма да участва. “В момента има проверка на прокуратурата, редно е да изчакаме тя да приключи”, добави зам. регионалният министър.

Впрочем заради служебни ангажименти

Нанков дори не

е присъствал

на заседанието

на експертния съвет - то е водено от зам.-председателя му, личи от протокола.

Задачата на експертния съвет е не да се занимава по принцип с конкретно строителство при нос Чукалята, а със специализирания подробен устройствен план, уреждащ акваторията около пристана, какъвто се изисква по Закона за устройства на Черноморското крайбрежие. В случая с акваторията на пристанища такъв план изисква само да се укаже как да подхождат плавателните съдове към залива, как да застават на кейовата стена и откъде да минават. Дали има, или няма конкретно съоръжение на мястото или тепърва ще се изгражда, е съвсем отделен въпрос. Поне от формална гледна точка.

Подробните устройствени планове по принцип са точно това -

указват

къде какво

може да

се строи

В един ПУП например може да пише, че на дадено място може да се построи сграда с 40-метра височина, макар че там има едноетажна къща.

Проектът за специализиран ПУП за пристанищната акватория при нос Чукалята е внесен служебно в МРРБ от Министерството на транспорта. Изготвен е във връзка със заявление на фирма “Хермес Солар” за издаване на удостоверение за експлоатационна годност на съществуващ специализиран пристанищен обект - пристан за яхти и лодки в местността Отманли.

Дали има незаконно строителство и как е било построено съоръженето, е предмет на проверка по нареждане на прокуратурата. Такава се извършва в момента от ДНСК.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега