Радев за "24 часа": Властта е длъжна да осигури машини за вот, независимо кога е

https://www.24chasa.bg/novini/article/8903696 www.24chasa.bg
РУМЕН РАДЕВ

Не става преди февруари, обясняват експерти

“Управляващите са длъжни да спазят закона, приет с гласовете на тяхното мнозинство, и да осигурят машини за гласуване, независимо кога се провеждат изборите.” Това е позицията на президента Румен Радев по повод казуса със забавянето на обществената поръчка за машините за гласуване. Тя бе предоставена от прессекретариата му в отговор на запитване на “24 часа”.

Както “24 часа” вече писа, машините за гласуване може да бъдат доставени най-рано през февруари. Така при предсрочни избори наесен е невъзможно машинният вот да бъде въведен и ще е необходима спешна промяна на Изборния кодекс, за да бъде отменен той.

“Въвеждането на машинното и на дистанционното гласуване е обещавано и отлагано многократно от управляващите. Системното абдикиране от този ангажимент обаче не бива да се превръща в аргумент за печелене на време. Изпълнителната власт носи цялата отговорност за отлагането на процеса по обезпечаване на машинния вот и умишленото протакане на осигуряване на машините”, е позицията на президента.

От “Дондуков” 2 напомнят, че президентът Радев е организирал поредица от срещи и консултации с експерти и политици за усъвършенстване на изборното законодателство. Неведнъж е настоявал за гарантиране на провеждането на машинното гласуване и за ускоряване на работата по дистанционно електронно гласуване.

През декември 2019 г. Радев настоя поне 6 месеца преди предстоящите парламентарни избори машините да бъдат доставени, сертифицирани и да върви процесът на обучение и тестове.

Месец по-късно - на нови консултации през януари 2020 г., отново подчерта, че “машинното гласуване е важен въпрос, чието решаване трябва да започне сега”, визирайки законовите срокове по обществените поръчки, дейностите по сертифициране и защита срещу вмешателства в машините.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега