Депутатите гласуват днес с вдигане на ръка, кворумът - на подпис

https://www.24chasa.bg/novini/article/8903702 www.24chasa.bg
Депутатки от “Воля” гласуват с пултовете на едно от последните заседания преди ваканцията. СНИМКА: Велислав Николов

Електронната система вече е демонтирана. Не е ясно как ще засичат времето за речи

С вдигане на ръка ще гласуват депутатите по време на извънредното си заседание в четвъртък. Причината е, че в пленарната зала вече няма електронна система.

Тя е

демонтирана,

защото трябва

да се пренесе

в новата

пленарна зала

в бившия Партиен дом, където ще се премести работата на парламента от септември.

През август по принцип депутатите са във ваканция, но в четвъртък трябва да се съберат извънредно по искане на БСП. Червените внесоха подписка за изслушване на премиера и вътрешния министър за насилието над журналисти на партийно събитие на ГЕРБ, както и проект за решение НС да задължи Борисов да внесе актуализация на бюджета заради мерките за коронакризата.

Една от тактиките на управляващите ще е да провалят кворума - тази мълва върви от 2 дни.

Заради липсата на компютърна система проверката на кворума ще бъде извършена като едно време - на подпис. Тя ще започне 1 час преди старта на заседанието, т.е. в 8 ч сутринта. В пленарната зала ще има списъци, в които всеки депутат собственоръчно ще се разписва срещу името си.

Подписите

ще се полагат

в присъствието

на секретари

на Народното събрание, гласи разпореждането, пуснато до депутатите от парламентарната шефка Цвета Караянчева.

Не е ясно как при липса на компютърна система обаче ще се отчита времето за говорене от трибуната.

Всички организационни въпроси ще се решат сутринта в пленарната зала, обясниха от парламента.

Според правилника на НС има няколко начина да се гласува без компютърната система. При вот с вдигане на ръка гласовете се броят от квесторите, които ги докладват на председателя.

Друг вариант е ставане от място при поименно извикване по азбучен ред и отговаряне със “за”, “против” и “въздържал се”. Има възможност и за гласуване с подписи. Последните два варианта обаче трябва да се предложат от 1/10 от всички депутати или от парламентарна група и след това да се гласува.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата

На съд за кражба на впечатляващите 800 000 лева от италиански бизнесмен отива скандалната аферистка от Велико Търново Наталия Боянова. Срещу оправната дама, която има и предишни присъди, са повдигнати обвинения за измама, фалшифициране на документи и присвояване в особено големи размери. Жертва на схемата е италианецът Масимо Поджо