Питър Хеслър: Разликите при справянето с COVID-19 в САЩ и Китай се дължат на манталитета

https://www.24chasa.bg/novini/article/8904881 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Радио Китай

В броя си от 10-ти т.м. списание „Ню Йоркър“ публикува статия на известния американски писател Питър Хеслър, озаглавена „Как Китай контролира епидемията от новия коронавирус?“. В нея той предава от първо лице усилията на китайските власти и общество да ограничат разпространението на COVID-19.

През 2019 г. Хеслър постъпва като преподавател в Съчуанския университет и по време на епидемията той и семейството му остават в Китай. През следващите месеци той преподава онлайн и записва преживяванията си по време на епидемията и след подобряване на ситуацията, предава радио Китай.

В статията си в „Ню Йоркър“ Хеслър разказва за активното участие на обикновените граждани в усилията за справяне с епидемията и посочва, че китайският опит може да бъде използван при превенцията и контрола на подобни здравни кризи.

Питър Хеслър: Разликите при справянето с COVID-19 в САЩ и Китай се дължат на манталитета

Според Питър Хеслър Китай е не само държавата, съобщила първа за заразени с новия коронавирус, но и първата, която успя да постави разпространението на епидемията под контрол. За него, различното развитие на епидемията в Китай и САЩ се дължи на разликите в менталността на двата народа. Уважение към науката, упорити усилия и ефективното ръководство от страна на властите са ключовите причини за успеха на Китай при справяне с епидемията, докато американците, според Хеслър, не са толкова активни и дисциплинни, а правителството също не е предприело правилна стратегия и решения, като в същото време прави опити да прехвърли отговорността върху Китай и политизира въпроса.

В заключение Хеслър пише, че според него, настоящият провал на САЩ при овладяване на епидемията показва не само народностните им характеристики и ценности, но и срива на американското лидерство.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"