Непълнолетният убиец от с. Искра остава в ареста за постоянно

https://www.24chasa.bg/novini/article/8905183 www.24chasa.bg
Съдът наложи постоянна мярка за неотклонение ”Задържане под стража” на петнайсетгодишния Алиджа Капанджиев от ситовското село Искра

Съдът наложи постоянна мярка за неотклонение ”Задържане под стража” на петнайсетгодишния Алиджа Капанджиев от ситовското село Искра.

Припомняме, че късно вечерта на 7 срещу 8 август момчето намушква 56-годишния си съселянин Джамал Хасан, който по-късно е починал в линейката на път към болницата.

Двамата седнали да „полеят” първата пенсия на Джамал. Алиджа му поискал пари, но получил отказ. Това вероятно го е ядосало и в отговор нанася две порезни рани с нож, които обаче се оказват смъртоносни. След това напуска къщата на Джамал.

Благодарение работата на оперативните работници укрилият се извършител е намерен, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Ивелин Чафаланов.

След като е било установено, че той е непълнолетен делото е възложено на следовател от Окръжна следствена служба. Така разпорежда НПК, поясни Чафаланов. По никакъв начин не са му били нарушени правата, допълни той.

Още на следващия ден му е взета мярка за неотклонение 72 часа и е бил привлечен за извършено престъпление по чл. 115 – убийство. Това е тежко умишлено престъпление, като закона предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.

След като е непълнолетен обаче има редукция на наказанието - лишаване от свобода до пет години. Но това ще бъде приложено от съда, при евентуална присъда.

Малко преди изтичане на 72-часовата мярка съдът налага постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

От прокуратурата заявиха, че предстои извършването на още следствени действия. Много от свидетелите са били разпитани пред съдия. Имало е и очевидци на станалото веднага след престъплението. Пострадалият, който е починал следствие на раните все още е бил жив. Намерено е било и оръжието на убийството.

Извършените в рамките на 2-3 дни следствени действия са в подкрепа на обвинението, поясни говорителят на Окръжна прокуратура.

15-годишният Капанджиев също е бил разпитан пред съдия. Очаква се назначаването и на няколко експертизи. По време на разпита е бил назначен преводач от турски, тъй като момчето е заявило, че не всичко разбира. Има и служебен защитник.

Окръжният прокурор Теодор Желев съобщи, че една от експертизите ще е за установяване на психическа пригодност да носи наказателна отговорност. Дали е разбирал постъпките си и можел ли е да ръководи действията си.

Разследването ще установи и дали убийството е умишлено или не.

Важно обстоятелство обаче за съда, наложил постоянна мярка за неотклонение е обстоятелството , че по предварителни данни момчето не е нанесло еднократен удар по отношение на пострадалото лице, което на този етап не би могло да се приеме като инцидент, освен това след осъществяване на деянието обвиняемият е направил опит да се укрие.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро