Замърсеният въздух убива пчелите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8905628 www.24chasa.bg

Според 3-годишно проучване дори слабо замърсеният въздух може да унищожи до 80% от популацията на големите азиатски медоносни пчели, които сa главни опрашители в Южна Азия, пише научното списание "Сайънс".

В изследването си екип от еколози от Националния център за биологични науки в индийския град Бенгалуру открил връзка между замърсяването на въздуха и намаляващите популации от пчели. 

Събирайки данни за физическото състояние на повече от 1800 пчели от четири различни места в града, учените откриват, че пчелите, обитавали местностите с по-мръсен въздух страдали от повече здравословни проблеми, имали по-кратка продължителност на живота и опрашвали по- малко растения. 

В коктейла от вредни частици, покривали тялото на пчелите, имало и тежки метали като арсен и олово. 

Според еколога Оли Лоукола от университета в Оулу във Финландия, това е първото изследване, което съдържа подробно доказателство за особеното отрицателно влияние на мръсния въздух върху пчелите.

Имайки предвид ключовата роля на насекомите опрашители за човечеството, световните лидери трябва да се стремят към чистота на въздуха, която да е безопасна както за хората, така и за пчелите, добави Лоукола. 

Превод и редакция: Йоан Бондаков

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София