Как учените възнамеряват да се борят с древно библейско бедствие

https://www.24chasa.bg/novini/article/8906056 www.24chasa.bg

Учени откриха феромона, който причинява масовите струпвания на мигриращия скакалец и превръща индивидуалното скитащото насекомо в супер организъм на опустошението, съобщи "Бизнес инсайдър".

Според проучване, публикувано в научния журнал "Нейчър", за раждането на унищожителните рояци от мигриращи скакалци са нужни едва шепа насекоми и тяхната способност да отделят феромона 4VA. 

По характер мигриращият скакалец е насекомо, което се радва на усамотения начин на живот. Той съществува като отшелник до момента, в който 4 или 5 индивида не срещнат пътищата си на едно място. 

Сблъсквайки се със свой себеподобни, мигриращият скакалец остава безсилен пред "стадния си инстинкт" и започва да отделя феромона 4VA, който използва като химичен сигнал покана към неговите съседи скакалци. За отрицателно време първоначалната група се превръща в безбройна армия, която расте експоненциално и унищожава реколтите по целия свят. 

Според авторите на изследването откритието може да помогне в борбата срещу библейската напаст.

От една страна скакалците могат да бъдат примамени със синтетична разработка на феромона и по този начин контролирани и унищожени на желани от хората места. 

От друга страна учените смята, че е възможно да се създадат химикали, които унищожават рецепторите за надушване на 4VA феромона и да неутрализират способността на скакалците да се намират и събират. 

Засега феромонът 4VA е пряко обвързан само с мигриращия скакалец, но според невробиолога Лесли Восхал откритието може да отвори нови врати в борбата срещу други видове скакалци вредители. 

Превод и редакция: Йоан Бондаков

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз