Лъчезар Борисов: Още 560 млн. лв. за малкия и средния бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/8906299 www.24chasa.bg
СНИМКА: Албена Арабаджиева

Още 562 млн. лв. ще се разпределят в помощ на малкия и средния бизнес за преодоляване на кризата от COVID-19, съобщи икономическият министър Лъчезар Борисов на брифинг след среща с работодатели и синдикати.

400 млн. лв. са по европейския механизъм REACT-EU. Те ще се дават за проекти за дигитализация, възстановяване и растеж - за да се внедрят информационни системи, системи за по-добро управление на бизнеса, интернационализация, околна среда, възобновяеми енергийни източници. Индикативният бюджет е 291 млн. лв., като ще се изисква съфинансиране от фирмите в размер от 20%.

Второто направление, което ще се финансира с тези европейски средства, е за цифрови и зелени иновации, като тук отново ще се покриват 80% от стойността на проектите.

Преразпределя се и ресурс от ОПИК - онези 200 млн. лв., които първоначално бяха предвидени за ББР. Около 80 млн. лв. ще отидат към т.нар. малки големи компании, които не са включени в досегашната помощ. Все още обаче не е постигнат консенсус с работодателите дали това да са компании с оборот над 300 хил. или над 500 хил. лв. Максималният размер на помощите за тях ще е 50 или 100 хил. лв.

Индикативен бюджет от 82 млн. лв., отново от ОПИК, ще бъде отделен за разходи за колективни средства за защита, хигиенно оборудване, за пренастройване на бизнеса за дистанционна работа и помощ на работниците.

Този ресурс би трябвало да стигне до бизнеса до края на септември. "Септември ни трябва Народно събрание, за да се измени закона, за да продължим да работим по ускорени процедури, както по време на извънредното положение, за да може бизнесът да усвои максимално бързо тези средства ", каза министър Борисов. Обсъждан е и вариант по новите процедури да се облекчат условията за кандидатстване.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз