Пристан, 3 сгради и 3 бунгала без разрешително при Доган, незаконни басейн и ограда при Прокопиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/8907103 www.24chasa.bg
Летният сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган

Куп нарушения установила проверката

Пристан за яхти и мостик без разрешения в парк “Росенец”, както и незаконни басейн и двуметрова масивна ограда около вилата на Иво Прокопиев в Буджака откри проверка на прокуратурата.

Тя бе възложена на министрите на регионалното развитие, на туризма, на околната среда, на транспорта и на началника на ДНСК.

Засега от Върховната административна прокуратура (ВАП) съобщиха за нередности в три обекта. Единият е парк “Росенец”, където се намира летният сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Вторият е къщата на издателя Иво Прокопиев в местността Буджака край Созопол. Третият е хотел в Обзор, за който не е ясно чия собственост е. Преди години теренът бил купен от датски инвеститор, но после те го продали и сега там се строи хотел.

“Множество нарушения” установили проверяващите. 

В парк “Росенец” например нямало свободен достъп до крайбрежната плажна ивица, която не е със статут на плаж. Придвижването било ограничено от метална строителна ограда. Въпреки че

имотът бил

държавна

собственост,

нямал съставен

акт за такъв

Без разрешение от регионалното министерство бил изграден пристан за яхти в “Росенец”. За него нямало и одобрен инвестиционен проект. “Пристанът за яхти и лодки - Отманли” нямал и документ за експлоатационна годност.

Представителите на РДНСК-Бургас, установили, че незаконно е построен и мостикът - кейова стена. В общината не били открити книжа и нямало искане за издаване на разрешение за изграждането му.

От доклад на регионалния министър Росен Желязков ставало ясно, че в регистъра в министерството не било вписано пристанище, елемент от който да е мостикът.

При проверката на място, както и от кадастрални скици на имота се установило, че пристрояването на пристанището не е извършено през 80-те години на миналия век, както било посочено в нотариалния акт. Тъй като били

открити данни

за документно

престъпление,

материалите за

пристанището

били изпратени

във Върховната касационна прокуратура.

За другите нарушения бил уведомен шефът на ДНСК.

Освен това на нос Чукалята, който е в парка, са открити незаконни постройки. Три сгради, три бунгала и една оранжерия били издигнати без разрешение. Незаконно бил поставен и фургон за охраната.

Проверката в къщата на Иво Прокопиев в Буджака край Созопол установила нарушения “по отношение на издадените строителни книжа и изпълненото строителство”.

В южната част на имота имало открит басейн. Той обаче не присъствал в издаденото удостоверение от главния архитект на Созопол.

Нарушения били открити и по отношение на оградата. Имотът

бил заграден

от изток,

север и частично

от запад с

плътна масивна

ограда с

височина

около 2 метра

Според дадените разрешения тя обаче не трябвало да бъде такава, а телена. Не е установено дали фотоволтаичната централа е изпълнена.

Третото нарушение било, че имотът се простирал върху два парцела, а не върху един.

Било издадено разрешение за строеж на еднофамилна жилищна сграда в имот, отреден за вилно застрояване. “Същият строеж бил ситуиран в два имота, въпреки че ставало въпрос за една сграда, която е функционално свързана, а не за две отделни сгради, разположени в два имота”, поясниха от прокуратурата.

“Това противоречи на действащия Подробен устройствен план към момента на издаване на разрешение за строеж”, допълниха оттам.

Заради това служители на РДНСК-Бургас, уведомили кмета на община Созопол.

Третият проверен обект е строеж в Обзор. Той не е довършен, около него има стоманобетонови пилоти. Проверката показала, че няма данни за обследване на техническите паспорти на строежите на съществуващите стоманобетонови пилоти за укрепване на ската.

Нямало представени актове и протоколи, удостоверяващи извършените строително - ремонтни работи и законността на стоманобетоновите пилоти.

При проверката на място било установено, че част от пилотите са в несъответствие с одобрения през 2007 г. проект за укрепване на ската над сградите за комплекс.

Не била изпълнена предвидената със заповед на кмета на община Несебър от 2005 г. нова улица, даваща достъп до всички урегулирани поземлени имоти с предвиден кръгов обръщач. Констатирано било, че няма издадено разрешение за строеж на улицата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега

Футболистът на "Реал" (Мадрид) Федерико Валверде призна, че треньорът Зинедин Зидан е повлиял за обрата при драматичната победа с 3:2 над "Бетис". Именно уругваецът вкара първото попадение в срещата. Домакините от град Севиля обърнаха чрез Манди и Карвальо още до почивката. "Реал" стигна до 2:2, след като Емерсон си отбеляза автогол