Искрен Веселинов, ВМРО: Не трябва да се бърза с промени в конституцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8908559 www.24chasa.bg
Искрен Веселинов. Снимка Фейсбук

Не трябва да се прибързва с промените в конституцията, а да се обмислят добре. Това каза зам.-шефът на ВМРО и съпредседател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов за „24 часа“ по повод по-ранното изказване на премиера Бойко Борисов, че трябва да се свика Велико народно събрание, което да направи промени в конституцията.

Бяхме уведомени за това решение, но има органи които следва да се произнесат, обясни Веселинов. Той каза, че в групата на „Обединени патриоти“ не е взето окончателно решение за това дали ще подкрепят свикването на ВНС.

От ВМРО не се плашим от Велико народно събрание. Така или иначе това е искане на трети или четвърти пореден протест в последните 10 години. Много от нещата обаче трябва да се коментират, не трябва да подхождаме прибързано, категоричен бе той. Каза още, че отдавна се коментира и легитимността на изборите, това, че е опорочен изборният процес и има недоверие към властта, а на това също трябва да се обърне внимание.

Ние от ВМРО имаме две много ярки искания. Едното от тях е за образователния ценз на избори. В конституцията има изискване едно лице задължително да се обучава и трябва да направим връзка между правата и задълженията. Не може неграмотни хора да решават бъдещето на държавата, допълни Веселинов.

Второто ни искане е за задължителното гласуване, но не наужким задължителното. А това, което наистина ще реши проблемите с купения и корпоративния вот, подчерта Веселинов.

Зам.-шефът на ВМРО каза още, че оставката, която премиерът се закани да подаде, след като парламентът гласува свикването на ВНС, не е коментирана още.

Във всеки случай освен измененията на конституцията има много проблеми, които трябва да се решат от това Народно събрание, каза още той. Припомни, че един от тях е проблемът с т.нар. вечни длъжници, за които от ВМРО изготвиха закон. Той подчерта, че работата по него е свършена наполовина и ще бъде несериозно да се остави така. Освен това приемането на бюджета, както и на по-високата минимална пенсия с него, също предстояло и не може да не се обърне внимание и на него.

Има много въпроси, които трябва да се решат. Надяваме се следващата седмица да имаме една единна позиция на „Обединени патриоти“ и да ви я представим, заяви Веселинов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро