Константин Пенчев: Парламентът може да дебатира за ВНС най-рано след два месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/8908732 www.24chasa.bg
Константин Пенчев

 Като се свика Велико Народно събрание то може да не обсъжда тези предложения, а съвсем други, казва конституционният съдия     

Съдия Пенчев, до колко време предложението на премиера за свикване на Велико Народно събрание трябва да бъде внесено в парламента?

- То може да бъде внесено и утре от половината от народните представители, тоест 120. След това не по-рано от два месеца от внасянето и не по-късно от пет месеца, трябва да се обсъди.

След което се взима ново решение, този път от 2/3 от депутатите, което или казва: Насрочваме избори за Велико народно събрание, или казва: Не, не сме съгласни. Не се събират 2/3 и все едно не е било нищо.

Ако го гласуват, президентът в рамките на три месеца трябва да насрочи дата за избори за Велико народно събрание.

- Има ли срок колко време могат да дебатират?

- Не, няма срок. Сроковете три четения, са когато се приема самата конституция. В случая имаме проект евентуално какво би обсъждало Великото народно събрание. Трябва обаче дебело да се подчертае, че то като се свика, може изобщо да не обсъжда това, а нещо съвсем друго.

Няма кой да го ограничи. Според мен логиката на предложенията е все пак да има някакви параметри,  а не да се свика Велико народно събрание и тогава да се мисли какво да се променя.

- Септември започват обаче редовните заседания на парламента.

- Да, парламентът ще си заседава, но този въпрос той може да обсъжда не по-рано от два месеца от внасянето и не по-късно от пет месеца. Като го сметнем - отиваме към времето за нормалните избори.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Три часа и 5 минути отне на русенеца Пламен Атанасов да покори връх Шипка... на ръце. Младежът изкачи с длани 885 стъпала като целта му е да постави световен рекорд. От години Пламен Атанасов се занимава активно с уличен фитнес, като има редица медали у нас и зад граница. Атанасов публикува видео с постижението си, от което се вижда

На излизане от аптеката улови кака Лара "България Днес". "Въоръжена" с маска и тъмни очила, водещата на култовото детско предаване "Милион и едно желания" направи впечатление с още по-късата си коса, която направо си бие на момчешка прическа. Снимки: България

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г