Боян Магдалинчев: Големият дебат ще е за мястото на прокуратурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8909142 www.24chasa.bg
Боян Магдалинчев Снимка: Архив

В редица държави от ЕС има два съвета. Това, че би имало два съвета, не означава, че тя излиза от съдебната власт,  каза за "24 часа" представляващият ВСС

- Г-н Магдалинчев, запознахте ли се с предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание, което да промени конституцията, основно в частта за съдебната власт?

- Съвсем бегло, тепърва ще ги чета по-задълбочено. Но трябва да подчертая, че различни съвети на прокуратурата и съда не е нещо непознато в Европейския съюз. В редица държави е така. Например Португалия е с два съвета - един на прокуратурата и друг на съда. Така че в тази част предложението не е по-различно от това, което е познато като структура и възможности.

Остава въпросът за мястото на прокуратурата. Вероятно това ще е полемичният момент оттук насетне, но всичко е въпрос на обсъждане. В края на краищата това са само едни предложения, но предстои тепърва да видим Великото народно събрание в какъв вид би ги приело.

- Като споменахте мястото на прокуратурата имате предвид дали да бъде в съдебната власт или не?

- Да. Както казах предполагам, че там ще големият дебат. Това, че ще се създава отделен съвет, не означава непременно, че прокуратурата ще излезе от съдебната власт.

Тя може да има отделен съвет и пак да е в съдебната власт. Изключително важни са нещата, които биха били предмет на обсъждане от Великото народно събрание.

Как и какви промени ще трябва да направи то вероятно ще бъде и предмет на сериозни обсъждания преди това. Предполагам, че и съдебната система като непосредствено засегната от тях би могла да участва в тези дебати. Предполагам, че ще има широки консултации с неправителствения сектор, с органите, които са пряко засегнати от промените. Това са съвсем нормални неща.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В перфектно настроение и в любима приятелска компания се намира плеймейтката Златка Райкова, видя зоркото око на "България Днес". Злати е заедно с добрата си дружка и гримьор Момчил Спасов пред салон за красота, където надълго и широко разговарят. Двамата изпадат в умиление един към друг, а Златка изразява силните си симпатии с много прегръдки и

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие