Машина на времето: 13.8.2014 г. 20 години в затвора за Цветан Василев

https://www.24chasa.bg/novini/article/8910018 www.24chasa.bg
Картини от колекцията на КТБ. На преден план - портрет на Цветан Василев

Банкерът Цветан Василев е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери. Заплашват го до 20 г. затвор, ако бъде признат за виновен. Това пише на първата си страница “24 часа” от 13 август 2014 г.

Обвинението е повдигнато задочно, тъй като мажоритарният собственик на КТБ е в чужбина и адресът му не е известен. Банкерът е пуснат за издирване в Интерпол и Шенгенската информационна система, за да бъде арестуван. Новината бе съобщена от прокуратурата вчера - точно на рождения ден на Василев. Следствени са още 8 висши служители в КТБ.

Банкерът е зад граница повече от 2 месеца. Оказа се, че той е заминал, преди да избухне скандалът около сигнала за опита за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Твърдеше се, че Василев е във Виена. От 18 юли насам той изпрати няколко изявления от чужбина. В едно от тях заяви, че ще се върне да свидетелства, но това не стана.

Банкерът ще бъде търсен в над 30 държави, 26 от тях членки на Шенген. Ако бъде арестуван, най-рано 40 дни след залавянето ще стане ясно дали може да бъде върнат с белезници у нас. Ако обаче банкерът се спаси в някоя от топлите страни като Братя Галеви, шансовете да го докарат у нас са нищожни.

Според прокуратурата Василев трябва да отговаря за това, че от декември 2011 г. до 19 юни т. г. умишлено е склонил изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев и главния касиер на банката Маргарита Петрова да се разпоредят с 206 млн. лв., за които след поставянето на КТБ под специален надзор от БНБ бявиха, че са изчезнали.

От шест години банкерът се крие в Белград

До юни 2014 г. банкерът Цветан Василев е един от най-могъщите хора в България. Богатството му е оценявано на 700 млн. лева. Той е мажоритарен собственик и председател на надзорния съвет и се ползва със специално отношение от политическия елит.

На фаталната дата 13 юни 2014 г. изненадващо са претърсени офисите на Василев. На 14 юни той отпътува от България за Солун, после отива във Виена. На 16 септември 2014 г. се предава на сръбските власти и заживява в Белград. Всички опити да бъде върнат в България са неуспешни.

От Белград Василев праща текстове по фейсбук или дава интервюта на журналистите Явор Дачков, Сашо Диков, Борис Митов от “Свободна Европа", Генка Шикерова, Люба Кулезич и др.

Цветан Василев е обвинен задочно за 146 престъпления заради които той и ръководената от него престъпна група са присвоили 2,559 млрд. лева от банката и още 205,9 млн. от нейната главна каса. Делото срещу банкера и още 17 подсъдими от 2 години върви в Специализирания съд. До сега показания е дал само главният му счетоводител Бисер Лазов. Той е основен свидетел на обвинението.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Диджей Мартен се зарежда с похапване на пица, докато обикаля по задачи в центъра на столицата, видя "България Днес". Екстравагантният музикант отново прикова погледите към себе си с шарено облекло и много татуировки, които са се превърнали в негова запазена марка. Снимки: България

Три часа и 5 минути отне на русенеца Пламен Атанасов да покори връх Шипка... на ръце. Младежът изкачи с длани 885 стъпала като целта му е да постави световен рекорд. От години Пламен Атанасов се занимава активно с уличен фитнес, като има редица медали у нас и зад граница. Атанасов публикува видео с постижението си, от което се вижда

На излизане от аптеката улови кака Лара "България Днес". "Въоръжена" с маска и тъмни очила, водещата на култовото детско предаване "Милион и едно желания" направи впечатление с още по-късата си коса, която направо си бие на момчешка прическа. Снимки: България