Още от първия ден на тази конституция се говори, че тя е за ремонт

https://www.24chasa.bg/novini/article/8910163 www.24chasa.bg
Звездният миг на 7-ия велик парламент: доайенът Йосиф Петров отваря бутилка шампанско в чест на приетата нова конституция на Република България.

7-ото ВНС е с най-качествен състав на депутатското тяло

На хоризонта е 8-о велико народно събрание. От предишното 7-о велико са минали 30 години. Как беше избрано то и каква работа свърши?

На Кръглата маса (3 януари - 14 май 1990 г.) представителите на БКП и хората от прохождащата опозиция, обединени в Съюз на демократичните сили (СДС), се договарят за избиране на Велико народно събрание, което да изработи нова конституция на България.

Комунистите държат на пропорционалната система, опозиционерите - на мажоритарната. Накрая постигат компромис за по 50% от двете системи.

Първата е наречена многомандатна, създадени са 28 избирателни района и за тях се състезават хората от партийните списъци. За втората са направени 200 едномандатни изборни района (ЕИР) и там се състезават личностите. Личностите, но... предложени от партиите. Такава е и официалната формулировка.

Тогава има две

основни сили

- БКП, преименувана на БСП (Българска социалистическа партия), и СДС, в който членуват 14 отделни организации. Бързо набира сили и Движението за права и свободи (ДПС).

Отделно в политическия живот бръмчат като НЛО куп маломерни партии, съюзи, движения и партийки - над 35. От Либералната партия на Кире Либерало от Перник, та до Съюза на безпартийните.

И когато след изборите се тегли чертата, става ясно, че БСП има 114 мажоритарни депутати - 75 на първия и 39 на втория тур. СДС е с 69 победи в ЕИР - съответно 32 и 37. ДПС има 11 мажоритаристи, съответно 9 и 2.

Има още двама депутати, предложени от новосъздадени партии, и двама, издигнати от Отечествения съюз. Под това име мимикрира Отечественият фронт, който беше най-масовата обществена организация преди 1989 г.

Политическият затворник Янко Янков е издигнат от СДП-немарксисти, чийто председател е, в 8-и сунгурларски избирателен район. Районът е населен предимно с български турци и се чу, че Янков е получил подкрепа от лидерът на ДПС Ахмед Доган. Янков преименува СДП-немарксисти в партия “Либерален конгрес”.

Димитър Арнаудов от Кърджали е издигнат от ОПТ (Обединена партия на труда). Под това име на изборите се явява Общонародният комитет за защита на националните интереси (ОКЗНИ). От ОПТ чрез пернишката листа се кандидатира и Георги Първанов, но опитът му е неуспешен.

За следващите избори вече си е в състава на партията майка и така започва неговата политическа кариера, извела го до два президентски мандата.

Отечественият съюз има двама депутати. От 155-и мъглижки избирателен район в парламента влиза Старозагорският митрополит Панкратий. А от 53-и избирателен район-Левски - Гиньо Ганев, вече оглавил Отечествения съюз. Този хлевоуст юрист по-късно

ще бъде наречен

Човека

парламент,

защото като зам.-председател на събранието успява с красноречие и убийствена ирония да озаптява буйните страсти на депутатите, пред които председателят акад. Николай Тодоров, наречен Кольо Ватмана, беше безсилен.

И всъщност независимите кандидати, които би трябвало да представят мажоритарната система в най-чистия й вид, са само двама.

Роденият в Скравена Стоян Михайлов е избран в Ботевградския район. Той още има славата на опълчил се срещу Тодор Живков и свален като секретар на ЦК на БКП през 1988 г. Но продължава да си е марксист.

Росен Карадимов спечели във фаталния 13-и район в родния си Ямбол. По това време той не само е лидер на префасонирания в БДМ (Българска демократична младеж) някогашен Комсомол (ДКМС), но и член на БСП. Така че Карадимов кротко си седна в групата на социалистите и дори успя да стане зет на червената депутатка Соня Младенова. После бракът му се разпадна, както отиде в небитието и БДМ, или Бадема, както го нарекоха зевзеците.

Още се твърди, че 7-ото велико народно е било с най-качествения състав на депутатското тяло. Сред народните избраници наистина имаше утвърдени уважавани личности, както и хора, които стартираха своята бъдеща известност и популярност.

Най-известните личности преди 1989 г. с малки изключения бяха големците от БКП. По-малко поради убеждения и повече заради кариерното развитие. Неслучайно в мажоритарното състезание за парламента

БСП,

наследницата

на БКП, надви

На СДС му е трудно да извади хора с национална известност, но се спраня добре. Хвърля в боя достойни хора и нови лица, станали популярни от митингите след 10 ноември 1989 г. и от Кръглата маса.

Изключителна победа постигна литературният критик Йордан Василев, по-известен като съпруг на поетесета Блага Димитрова, който в Троян победи не кого да е, а ген. Добри Джуров, един от главните превратаджии срещу Тодор Живков.

Но самата Блага загуби от Васил Михайлов, популярността му след сериала “Капитан Петко войвода” по БНТ е пословична. Впечатляващи са и победите на Александър Каракачанов над Стефан Продев, на Димитър Луджев над проф. Стефан Стоилов, на Тодор Колев над проф. Петър-Емил Митов, на неизвестния Иван Костов - над мастития сценарист и писател Анжел Вагенщайн, и др.

На обратната среда беше двубоят Александър Лилов - Волен Сидеров в Белоградчишкия район. Лилов победи с над 90%, но той в родния си край е като митичен герой.

Почти всички от загубилите в многомандатните райони влизат в парламенти от партийните листи по пропорционалната система.

За първия тур на изборите за ВНС право на глас имат 6 820 296 и от тях пред урните се явяват 5 658 570 души, което е 83 на сто. На втория тур избирателната активност спада до 75,2%.

След изборите 7-ото Велико народно събрание започва работа при следния брой и вид на депутатите:

БСП - 211

СДС- 144

ДПС- 23

БЗНС- 16

Отечествен съюз - 2

Независими - 2

ОТП- 1

Социалдемократическа партия (немарксисти) - 1

Общо - 400

Дълги години след провеждането на тези избори се говореше, че те са “тотално фалшифицирани”. Основната теза на един от поддръжниците на това твърдение - проф. Михаил Константинов, беше, че според ЦИК са гласували 6,333 млн., а в България нямало толкова жители, навършили 18 години. И броят на пуснатите тогава бюлетини е с 600 хиляди повече от реалните избиратели. Той ги наричаше “мъртви души”.

Юристът Димитър Попов, по-късно премиер на страната, нарече твърденията на проф. Константинов “безотговорни приказки”. Той каза, че още след втория тур заедно с тогавашния председател на ЦИК проф. Живко Сталев предали на президента Петър Младенов списъка с протоколите за избраните депутати.

А списъкът бил подписан от всички членове на изборната комисия. Копия от резултатите били предадени на всички политически сили и те не ги оспорили.

Реални или фалшифицирани,

изборите бяха

признати от

международните

наблюдатели

и ВНС започна своята работа. Първото заседание на събранието е на 10 юли 1990 г., последното - на 2 октомври 1991 г.

Въпреки качествения състав на депутатството работата му по изработването на новата конституция не е качествана. На 14 май 1991 г. 39 депутати от СДС напускат парламента с декларация, в която освен саморазпускане на ВНС и избори в средата на юли искат и БСП да върне парите, които е взела от бюджета.

Между 10 и 19 юли по идея на Стефан Савов, лидер на Демократическата партия 39-те депутати започват гладна стачка. Исканията им са да няма задължително заклеване в новата конституция, тя да влезе в сила след референдум и ВНС да се саморазпусне. От 11 юли към тях се присъединяват и 21 столични кметове, които гладуват в извънработно време.

На 16 юли президентът Желев насрочва следващите избори - парламентарни и местни, но отхвърля идеята за референдум и приканва гладуващите да прекратят протеста си.

В такава обстановка на 12 юли 1991 г. останалите в залата народни представители (с малки изключения) подписват основния закон на републиката.

След години някои от тях признаха, че тогава били притиснати от срокове и ултиматуми и претупали последните глави от най-важния закон, а това се отразило на силата му.

От първите дни до ден днешен се говори, че конституцията се нуждае от основен ремонт.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега