Путин иска среща на постоянните членове на Съвета за сигурност, Германия и Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/8910346 www.24chasa.bg
Президентът на Руската федерация Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин предложи да се проведе онлайн среща на върха с участието на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, плюс Германия и Иран, за обсъждане на оръжейното ембарго срещу Техеран и иранското ядрено споразумение като цяло, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Предлагам в най-скоро време да се проведе среща в онлайн формат между държавните глави на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН с участието също така на ръководителите на Германия и Иран", каза Путин в изявление, разпространено от Кремъл.
"Целта е да се очертаят стъпки, позволяващи да се избегне противопоставяне, изостряне на ситуацията в Съвета за сигурност на ООН, да се окаже колективна подкрепа за по-нататъшно безпрепятствено изпълнение на резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, създаваща международноправна основа за осъществяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД)", заяви той.

По думите му Русия остава напълно ангажирана със СВПД, както е известно ядреното споразумение с Иран, и смята сделката за значимо постижение в политически и дипломатически план.

Путин предложи петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, заедно с Германия и Иран, да обсъдят механизъм за гарантиране на сигурността и мерки за укрепване на доверието в Персийския залив.
Според него "това може да се постигне, ако се обедини политическата воля и съзидателната енергия на всичките наши страни и страните в региона".

Той определи като неоснователни обвиненията срещу Иран в Съвета за сигурност на ООН, където по думите му ситуацията във връзка с иранската ядрена сделка се е изострила.

Путин каза, че е недопустимо да се извършва шантаж и диктат от която и да е страна в района на Персийския залив, а също в която и да е друга точка на света.

Той заяви, че "едностранният подход за търсене на решение не помага", и призова за колективно уреждане на проблемите в региона.
Путин напомни, че Русия е представила през 2019 г. обновена концепция за сигурност в района на Персийския залив, в която са били "очертани конкретни начини за ефективно решаване на кълбото от проблеми в този регион".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата