Все по-рядко подправят банкнотите - твърде скъпо е

https://www.24chasa.bg/novini/article/8913888 www.24chasa.bg

Новите купюри са снабдени със суперзащита, а в близко бъдеще ще ги печатат не на хартия, а на пластмаса

Нова серия банкноти, които са със суперзащити, пуска в последните си емисии БНБ. За тази година такива са новите 5, 10, 20 лева. Миналата година бе пусната новата петдесетолевка, а през 2018-а - добре защитената от фалшификации 100-левка. На практика всички български банкноти занапред ще бъдат осъвременени и с най-високата за момента степен на защита.

Целите на непрекъснатото въвеждане на нови защити са две. Първата безспорно е

елиминирането на фалшификациите на хартиените пари, които стават все по- редки.

Втората - създаване на по-здрави и устойчиви на износване и повреждане пари, което намалява разходите по емитирането на нови.

При всяка нова емисия на хартиени пари с купюри, които са в обращение, от БНБ подчертават, че те са редовно разплащателно средство заедно със старите емисии, които постепенно излизат от оборот, без обаче да бъдат изземвани.

Освен това общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо тези, които са в обращение.

Кои са най-новите защитни елементи, които вече се използват при всяка от новите емисии?

Първата от тях е допълнителен знак за незрящи граждани. Той се състои от различен брой дебели и тънки линии, които са разположени под ъгъл на двете къси страни на съответната банкнота. Така, от една страна, парите могат да бъдат използвани по-лесно от хората, които имат проблем със зрението си, и от друга, служат като допълнителна защита, която увеличава разходите при евентуално фалшифициране и го прави все по-неизгодно.

Следващият нов елемент са промени в холограмната лента. Тя вече е с оптични ефекти- редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения. При нея има вече и динамичен ефект - например “пламък” с промяна на цвета и обемно триизмерно изображение на числото в зависимост от купюра.

То също е отпечатано с променящо цвета си мастило с динамичен ефект, както и осигурителната нишка.

Например при новата двайсетолевка това са стилизирани изображения на орел и лъв, цветен холограмен портрет на Стефан Стамболов, стилизирано изображение на орден “За храброст”, изображения на изправен коронован лъв с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на числото 20.

При осигурителната нишка, вградена в хартията, също има подобрения. Тя е частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст и с динамичен ефект “ветрило”, променяща цвета си.

Изображението на повтарящия се текст, например “БНБ 20”, се чете от лицевата страна при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина.

Водният знак също вече е с много висока резолюция. Той се наблюдава при поставянето на банкнотата срещу светлина. Състои се от полутоново изображение, което се вижда от двете страни на банкнотата.

Освен новите защитни елементи промени има в качеството на хартията,

от която се изработват парите. Тя е тонирана в съответен цвят, например при новите 50 лева той е бледорезедав, задължително с лаково покритие. Последното увеличава здравината на банкнотите. Не е далече времето, в което хартиените пари вече няма да се произвеждат от хартия, а от специална пластмаса с различни покрития.

Самото мастило, с което са изписани думи и цифри върху банкнотите, също е с оптичен ефект – числото 50 например при новата емисия петдесетолевки е отпечатано с променящо цвета си мастило с динамичен ефект “пламък”, което при промяна на ъгъла на наблюдение се променя от златисто към зелено.

Новата банкнота от 100 лева, която бе пусната в оборот преди две години,

спечели престижна международна награда

Отличието ѝ бе присъдено на конференция “Висока сигурност при печатните технологии” в Малта.

Столевката има всеки от новите елементи за повишена сигурност - допълнителен знак за незрящи, холограмна лента с оптични ефекти, мастило с оптичен ефект, вградена осигурителна нишка и воден знак с висока резолюция. Наградата се присъжда за изключителни постижения в дизайна, техническата сложност и защитата на дадена банкнота или серия от банкноти за региона на Европа, Близкия изток и Африка. Решението вземат над 250 експерти в областта на високите технологии в печата на банкноти, паспорти, визи и други документи от целия свят.

Пoддpъжкaтa нa пapичнoтo oбpaщeниe e eднa oт ocнoвнитe зaдaчи нa БHБ. Зa нeйнoтo изпълнeниe цeнтpaлнaтa бaнкa xapчи дo

30% oт гoдишния cи бюджeт

Пpeз 2020-a пpeдвидeнитe в бюджета зa тaзи цeл средства ca 34,79 млн. лeвa, което е 29,4% oт oбщитe paзxoди зa издpъжкaта нa БHБ. Paзxoдитe зa нoви бaнкнoти ca в paзмep нa 15, 9 млн. лв. Paзxoдитe зa пpoизвoдcтвo нa нoви мoнeти пpeз 2020 г. ca 17,8 млн. лв., от които 2,4 млн. лв. са зa oтcичaнe нa възпoмeнaтeлни мoнeти.

“Банкнотите имат още едно предимство, което се пропуска – тя е механизъм, при който веднага получаваш плащането. Електронните плащания се борят да достигнат тази бързина.” Така коментира новите емисии при представянето на петдесетлевовата банкнота подуправителят на БНБ Калин Христов.

Заради суперзащитите броят на фалшивите пари непрекъснато намалява. Най-често се фалшифицират 20 лв., а най-рядко - по-малките номинали, тъй като разходите по производството им не се рентират.

Еврото издържа на пране и лакочистител, но не трябва да се глади

Евробанкнотите остават невредими след изпиране при температура, близка до тази на кипенето, и при центрофугиране, но в никакъв случай не трябва да се гладят. Това установили при свой експеримент репортери на германския вестник “Билд”, които подложили банкнотите на специален тест за най-честите поражения на парите във всекидневието. Опитът е описан през 2019 г.

Оказало се, че след изпиране при 95 градуса и бързо центрофугиране банкнотите евро изглеждат почти като нови с тази разлика, че са малко по-мокри. При гладене обаче много бързо се разрушавала лъскавата защитна нишка, вградена в банкнотата. Нишките изгарят и ако парите се поставят в микровълнова печка. Потопени в червено вино, банкнотите само променят цвета си и леко се свиват. След изсушаване обаче се възстановяват много бързо.

Най-кратък живот имат банкнотите от пет и десет евро, защото хората ги използват най-често. Тези пари бързо се захабяват и по принцип банките ги изтеглят от обращение след половин година. И обратно - банкнотите от 200 и 500 евро остават години наред в обращение, просто те рядко сменят собственика си и много често пребивават главно по сейфове и банкови трезори, отчитат изследвания на Европейската централна банка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата