Пловдивчанин влиза в университета в Бирмингам с план за колонизиране на Космоса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8914060 www.24chasa.bg

- Димитър Фердинандов още на 6 г. се запалил по астрономията, печели международни и национални конкурси

- Абитуриентът от Английската гимназия мечтае един ден да полети, но задължително ще се върне на Земята

Димитър Фердинандов заменя чина в Английската гимназия в Пловдив с банките в университета в Бирмингам, където ще учи аерокосмическо инженерство. Тази специалност ще го приближи с още една крачка към дълго преследваната мечта - завладяването на космоса.

Още 6-годишен той се запалил по астрономията и астрофизиката. Роля в неговото увлечение изиграла и поредицата на “24 часа” “Моята енциклопедия”. “Осмият том, посветен на Вселената, се превърна в любимата ми книга. От много четене вече взе да се разпада”, разказва Димитър. Важен принос за избора му има и баща му, който е дипломиран авиоинженер.

От няколко години Димитър се занимава с проекти как да достигнем до звездите. Плановете му са, след като се дипломира, да работи за космически компании и центрове, които създават следващото поколение технологии за завладяване на Космоса.

“Иска ми се

да работя с

екипа, който ще

успее да заведе

първите

астронавти на

Марс

Това вероятно ще стане в близките няколко години. Надявам се да не е, докато съм студент, а след това, за да мога да участвам”, казва Димитър. Допълва, че компанията на Илон Мъск Space X е амбицирана да покори червената планета до 2024 г. “Това е прекалено амбициозен план”, смята той.

Още в 7-и клас Димитър участва в конкурса на NASA с есе и филмче за управляема мисия до Марс, в което разказва стъпките на космическото пътешествие. “Това беше първият път, когато създадох своя собствена мисия и получих по-добра представа какво преживяват астронавтите”, спомня си той.

Малко по-късно заедно със съученичката си Анна Велкова

стигнаха

полуфиналите на

Европейското

астрономическо

състезание

за младежи Odysseus II в Дания. Дваемата създадоха проекта “Нова надежда” (New Hope1), който описва космическа мисия до системата “Трапист-1”, разположена на 39 светлинни години от нас.

“Има една звезда червено джудже и седем планети, които притежават нужните условия за живот и за наш бъдещ втори дом”, обяснява интереса си към далечното кътче от Вселената Димитър. Миналата година той

спечели и

националния

конкурс

“Космосът -

настояще и

бъдеще на

човечеството”,

организиран от фондация “Еврика”.

Неговите проекти се разгръщат постепенно, за да достигнат до мащабна програма за колонизация на Слънчевата система. “Нарекох я програма “Сокол”, защото идва от английските думи за слънчева колонизация – solar colonization, отбелязва той. Сред нейните елементи са създаването на космически асансьор, който се ускорява с лазери, а също и система от сателити, които да предпазват земята от падащи астероиди. Стратегията включва и построяване на космически бази на някои планети”, разказва Димитър.

“Човечеството трябва по устойчив начин да изучи Слънчевата система. Да достигнем до новите светове, да създадем устойчиви и самостоятелни колонии на други планети, на които да живеят хора и да подпомогнат развитието на човечеството”, категоричен е той.

Междувременно Димитър започва да

води собствен

научнопопулярен

влог в Youtube,

посветен на загадките на всемира.

Низменно до него е учителката му по физика Костадина Кацарова. “Тя е невероятен специалист, един от любимите ми учители. Винаги ме вдъхновяваше да работя все по-упорито. Показваше ми, че цялата ми дейност има смисъл”, посочва той.

“В Английската гимназия срещах и големи затруднения, тъй като учителите ни много изискват от учениците, но не е напразно. Тук срещнах най-добрите възможности за развитието си”, признава Димитър.

Паметно ще остане посещението на американския посланик Ерик Рубин, по време на което той

се запознава

с една от

българките,

които работят

в Space X

- Маргарита Маринова. Оттогава си пишат с нея.

Дали един ден би се качил на космически кораб? “С огромно удоволствие бих летял в Космоса, обаче има проблем - майка ми не е съгласна. Тя ми казва: “Ти ще стоиш отстрани на земята и ще се радваш, а другите нека летят”, смее се абитуриентът.

Но се зарича,

ако един ден

технологиите

станат напълно

сигурни

и майка му бъде спокойна, да се втурне към висините. “Това ще бъде сбъдната мечта - да посетя един нов свят, дори и за кратко. Нямам намерения да оставам, защото смятам, че Земята - тази синя перла, е същински рай във Вселената. Докато не намерим нещо, което да прилича на нашата планета, бих предпочел да се връщам у дома”, разсъждава той.

Миналата година Фердинандов бе избран за шеф на ученическия парламент в гимназията. Той участва в организацията на доброволчески и благотворителни кампании. Учениците продават сътворени от тях изделия и успяват да съберат 2500 лв., които даряват на Дома за сираци “Олга Скобелева”.

Димитър задвижва и още една инициатива – национален ученически парламент, който предстои да се учреди през следващите месеци. Проектът е подкрепен от програма “Еразъм”.

По време на Европейската столица на културата 2019 ученикът блесна с нови таланти. Той

ръководи

фотографите

доброволци

по време на домакинството. Неговите снимки от културните събития в Пловдив пък се появяват в големи родни и национални издания и телевизии.

“Увлечението ми по фотографията и видеографията идва от любовта ми към разказването на истории”, обяснява абитуриентът. За него най-великата история си остава създаването на Вселената, нашата планета и живота като цяло. “Европейската столица на културата в Пловдив бе една перла. Имаше от всичко за всеки, и то по много. Бяха представени всички жанрове на изкуството, всеки можеше да се наслади на каквото душата му обича”, смята той.

Димитър мечтае да работа в компания от ранга на XSpace
Димитър мечтае да работа в компания от ранга на XSpace

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради