Пловдивчанин влиза в университета в Бирмингам с план за колонизиране на Космоса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8914060 www.24chasa.bg
Димитър Фердинандов ще учи аерокосмическо инженерство. СНИМКА: Личен архив

- Димитър Фердинандов още на 6 г. се запалил по астрономията, печели международни и национални конкурси

- Абитуриентът от Английската гимназия мечтае един ден да полети, но задължително ще се върне на Земята

Димитър Фердинандов заменя чина в Английската гимназия в Пловдив с банките в университета в Бирмингам, където ще учи аерокосмическо инженерство. Тази специалност ще го приближи с още една крачка към дълго преследваната мечта - завладяването на космоса.

Още 6-годишен той се запалил по астрономията и астрофизиката. Роля в неговото увлечение изиграла и поредицата на “24 часа” “Моята енциклопедия”. “Осмият том, посветен на Вселената, се превърна в любимата ми книга. От много четене вече взе да се разпада”, разказва Димитър. Важен принос за избора му има и баща му, който е дипломиран авиоинженер.

От няколко години Димитър се занимава с проекти как да достигнем до звездите. Плановете му са, след като се дипломира, да работи за космически компании и центрове, които създават следващото поколение технологии за завладяване на Космоса.

“Иска ми се

да работя с

екипа, който ще

успее да заведе

първите

астронавти на

Марс

Това вероятно ще стане в близките няколко години. Надявам се да не е, докато съм студент, а след това, за да мога да участвам”, казва Димитър. Допълва, че компанията на Илон Мъск Space X е амбицирана да покори червената планета до 2024 г. “Това е прекалено амбициозен план”, смята той.

Още в 7-и клас Димитър участва в конкурса на NASA с есе и филмче за управляема мисия до Марс, в което разказва стъпките на космическото пътешествие. “Това беше първият път, когато създадох своя собствена мисия и получих по-добра представа какво преживяват астронавтите”, спомня си той.

Малко по-късно заедно със съученичката си Анна Велкова

стигнаха

полуфиналите на

Европейското

астрономическо

състезание

за младежи Odysseus II в Дания. Дваемата създадоха проекта “Нова надежда” (New Hope1), който описва космическа мисия до системата “Трапист-1”, разположена на 39 светлинни години от нас.

“Има една звезда червено джудже и седем планети, които притежават нужните условия за живот и за наш бъдещ втори дом”, обяснява интереса си към далечното кътче от Вселената Димитър. Миналата година той

спечели и

националния

конкурс

“Космосът -

настояще и

бъдеще на

човечеството”,

организиран от фондация “Еврика”.

Неговите проекти се разгръщат постепенно, за да достигнат до мащабна програма за колонизация на Слънчевата система. “Нарекох я програма “Сокол”, защото идва от английските думи за слънчева колонизация – solar colonization, отбелязва той. Сред нейните елементи са създаването на космически асансьор, който се ускорява с лазери, а също и система от сателити, които да предпазват земята от падащи астероиди. Стратегията включва и построяване на космически бази на някои планети”, разказва Димитър.

“Човечеството трябва по устойчив начин да изучи Слънчевата система. Да достигнем до новите светове, да създадем устойчиви и самостоятелни колонии на други планети, на които да живеят хора и да подпомогнат развитието на човечеството”, категоричен е той.

Междувременно Димитър започва да

води собствен

научнопопулярен

влог в Youtube,

посветен на загадките на всемира.

Низменно до него е учителката му по физика Костадина Кацарова. “Тя е невероятен специалист, един от любимите ми учители. Винаги ме вдъхновяваше да работя все по-упорито. Показваше ми, че цялата ми дейност има смисъл”, посочва той.

“В Английската гимназия срещах и големи затруднения, тъй като учителите ни много изискват от учениците, но не е напразно. Тук срещнах най-добрите възможности за развитието си”, признава Димитър.

Паметно ще остане посещението на американския посланик Ерик Рубин, по време на което той

се запознава

с една от

българките,

които работят

в Space X

- Маргарита Маринова. Оттогава си пишат с нея.

Дали един ден би се качил на космически кораб? “С огромно удоволствие бих летял в Космоса, обаче има проблем - майка ми не е съгласна. Тя ми казва: “Ти ще стоиш отстрани на земята и ще се радваш, а другите нека летят”, смее се абитуриентът.

Но се зарича,

ако един ден

технологиите

станат напълно

сигурни

и майка му бъде спокойна, да се втурне към висините. “Това ще бъде сбъдната мечта - да посетя един нов свят, дори и за кратко. Нямам намерения да оставам, защото смятам, че Земята - тази синя перла, е същински рай във Вселената. Докато не намерим нещо, което да прилича на нашата планета, бих предпочел да се връщам у дома”, разсъждава той.

Миналата година Фердинандов бе избран за шеф на ученическия парламент в гимназията. Той участва в организацията на доброволчески и благотворителни кампании. Учениците продават сътворени от тях изделия и успяват да съберат 2500 лв., които даряват на Дома за сираци “Олга Скобелева”.

Димитър задвижва и още една инициатива – национален ученически парламент, който предстои да се учреди през следващите месеци. Проектът е подкрепен от програма “Еразъм”.

По време на Европейската столица на културата 2019 ученикът блесна с нови таланти. Той

ръководи

фотографите

доброволци

по време на домакинството. Неговите снимки от културните събития в Пловдив пък се появяват в големи родни и национални издания и телевизии.

“Увлечението ми по фотографията и видеографията идва от любовта ми към разказването на истории”, обяснява абитуриентът. За него най-великата история си остава създаването на Вселената, нашата планета и живота като цяло. “Европейската столица на културата в Пловдив бе една перла. Имаше от всичко за всеки, и то по много. Бяха представени всички жанрове на изкуството, всеки можеше да се наслади на каквото душата му обича”, смята той.

Димитър мечтае да работа в компания от ранга на XSpace
Димитър мечтае да работа в компания от ранга на XSpace