Общинските бюджети на плюс с близо 500 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8917579 www.24chasa.bg
Банкноти от по 20 лева. Снимка: Архив

Дългове обаче се трупат от гаранции по проекти,

общата сума стигна 1,4 млрд.

130 общини, повечето големи, бавят разплащания за 168 млн. лв. 135 населени места приключват второто тримесечие на годината без просрочени задължения по бюджетите си. Това установи редовният анализ на финансовото министерство за финансовото състояние на общините. В сравнение с миналата година забавеното издължаване се е свило с 22 млн. лв.

Към 30 юли натрупаният общински дълг и поети гаранции са за 1,4 млрд. лв. По-голямата част от него - 1,1 млрд. лв., са общински гаранции за финансиране на инвестиционни проекти. Епидемията е свила незначително размера на общинския дълг- за година той е намалял с 25,2 млн. лв.

Общините продължават да не събират приходите си, установяват експертите на Кирил Ананиев. Само 37 кметства имат собствени приходи, по-високи от средните за страната. На плюс пък са бюджетите на 60 населени места. Бюджетното салдо на общините е положително, като излишъкът достига 461,9 млн. лв.

В края на второто тримесечие само в 15 общини задълженията за разходи към годишния размер на разходите превишават норматива от 15%, сочи анализът.

Комплексната оценка сочи като отличници Челопеч, Девня, Столична община, Златарица, Божурище, Панагюрище, Ямбол, Пловдив и Варна. В най- тежко положение се оказват Доспат, Белово, Костенец, Балчик, Мизия, Стамболийски.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата