В месеца с 9% ДДС и по-евтини храни ресторантите вдигнаха цените

https://www.24chasa.bg/novini/article/8917744 www.24chasa.bg
В месеца с 9% ДДС и по-евтини храни 
ресторантите вдигнаха цените

Точно в месеца, в който правителството облекчи ресторантьорския бранш, намалявайки ДДС за консумираната в тях храна, цените в ресторантите са поскъпнали с 2%, отчете НСИ в понеделник.

Това става на фона на поевтиняване на основните хранителни продукти с 1,4% през същия месец. Заедно с това през юли 2020 г. банките са вдигнали цените на услугите си с безпрецедентните 11,2% в сравнение с предния месец, и всичко това заедно с поскъпването на топлоенергията от 1 юли, което е средно 15,2%, доведе до първия месец от половин година насам с месечна инфлация от 0,5%. Годишната е 1,2%.

Слабият туристически сезон това лято, изглежда, не е накарал никой в бранша да посяга на цените, защото НСИ отчита през юли 16,1% поскъпване на месечна база на пакетните услуги за почивка в страната. Те също се облагат с 9% ДДС, при това от над 15 години насам.

Също така за първи път от полугодие насам цените на бензина и дизела през юли са се повишили макар и с много малко – 2-3% в сравнение с юни. Това обаче е характерно за летните месеци, в които хората по принцип пътуват повече.

Данните на НСИ показват, че банковите услуги никога не са поскъпвали толкова рязко поне от двайсетина години насам, когато у нас настъпи консолидация в сектора и основните банки минаха в ръцете на големи чужди финансови институции.

Тенденцията на поскъпване на услуги като обслужване на разплащателна сметка, теглене на пари в брой, такса за обслужване на кредитни карти и др. продължава вече 3-4 месеца, но досега това ставаше с по половин до най-много 2 процента на месечна база.

Резкият скок през юли е станал, след като излязоха данните за печалбите на банките за полугодието, от които се видя, че печалбите на трезорите у нас са се свили с 44% в сравнение с година по-рано, а само за второто тримесечие спадът е още по-драстичен - с 64%.

Всички останали движения на цените в България през юли са характерни за сезона или са незначителни.

Плодовете и зеленчуците през юли например са поевтинели, а лекарствата и лекарските и зъболекарски услуги са поскъпнали с по под половин процент.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата