Развръзка през март по Борисов, неясно кога по плана на Радев (Инфографики)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8920783 www.24chasa.bg
Министър-председателят Бойко Борисов СНИМКА: Архив

БСП отказа на ГЕРБ поканата да я обсъдят

Правата на гражданите се връщат като предна глава в конституцията

През март политическата криза може да има развръзка и да е свикано Велико народно събрание, ако се следва планът на Бойко Борисов. Това стана ясно, след като той се зарече, че ГЕРБ няма да протака с внасянето на нова конституция и ще иска на 2 ноември да има решение дали ще се свиква велик парламент.

Януари пък е най-ранният срок, в който може да има решение на кризата, ако се следват исканията на президента Румен Радев и протестиращите за незабавна оставка на правителството и предсрочни избори. При резултатите, които показват социологическите проучвания обаче,

кризата може

да продължи

повече от

половин година, ако следващото НС не е в състояние да излъчи управляваща коалиция и се наложи веднага свикване на още едни избори. Междувластието на служебен кабинет може да се удължи и при ново затваряне заради епидемията от коронавирус. (Всички възможни сценарии - виж в графиките.)

Правата на гражданите са най-важното в една конституция и главата, която ги урежда, ще бъде върната напред в проекта за нов основен закон.

Това пък увери вицепремиерът Екатерина Захариева, в чийто ресор е и съдебната реформа. В представения от ГЕРБ в понеделник проект тази глава е последна.

“Това е проект”, обясни тя пред bTV вчера и допълни, че много неща трябва да се редактират.

Има грешки,

видях много

повече от тези,

които се забелязаха в публичното пространство, но ще се изчистят. Има си редактори в правната дирекция на парламента, те разбират, отвърна Захариева на въпросите за герба, уреждането на индивидуалната конституционна жалба и др., получили критики. Сред най-коментираните въпроси е объркан ли е държавният герб. Предложеният текст обаче е 1:1 с настоящата конституция, затова там се казва само, че представлява лъв на фона на червен щит. А истинското описание на герба е в специалния закон, приет след неколкогодишни политически спорове и питане до КС, като в крайна сметка там са изредени и двата по-малки лъва, короната, дъбовите листа и пр.

Проектът е работен бързо, в последния месец, затова има неточности, призна Захариева. Но се бързало да се внесе сега, за да се разсеят всякакви спекулации, че ГЕРБ иска да протака, обясни вицепремиерката. Аз самата през годините съм изказвала мнение, че за промени на квотите във ВСС не е нужно свикване на Велико НС, призна още тя.

Сега обаче вече става дума за проект на нова конституция, не за промяна само в тази част.

“От 10 г. слушаме за промяна и когато наистина се действа в тази посока, политическите партии гледат да се измъкнат от това”, каза Захариева. А с коментарите по проекта президентът още веднъж демонстрирал, че е разединител на нацията.

Сред спорните въпроси е законодателната инициатива на съдебните съвети, заложена в проекта, не отрече вицепремиерката. Но изтъкна, че изпълнителна и законодателна власт също са разделени, а МС може да внася закони. Самата

Захариева била

за по-голям

брой депутати

“Но пък не може да има 300 или 500, за да влезе всяка малка партия в парламента”, коментира тя хипотезата, че така само най-големите ще имат представителство.

Идеята за 200 мажоритарни в бъдещото ВНС била в отговор на референдума, иницииран от Слави Трифонов.

БСП отхвърля поканата на ГЕРБ за консултации за “новата конституция”, обяви вчера червеният проф. Янаки Стоилов, който е сред депутатите, изготвили сега действащата. Решението е взето от Изпълнителното бюро, съобщи Корнелия Нинова.

“На основата на конституцията се преодоляха не една и две политически кризи, заради всичко това заставаме в нейна защита”, отсече Стоилов. Възмути се, че “рушителите на парламентаризма и конституционализма влизат в ролята на конституционни законодатели”.

Преди 30 г. във ВНС участваха едни от най-големите авторитети, а сега не се знаело кой пише промените, изтъкна Стоилов. Заличаването на ВНС означава, че конституцията става като черна дъска - всеки следващ парламент може да трие и да си пише каквото иска на нея, коментира и колегата му юрист Крум Зарков. А проектът бил “миш-маш”.

“С кого да разговаряме - с г-жа Дариткова ли? Тя ли ще ни обясни

защо ВСС ще има

законодателна

инициатива”,

обясни той защо БСП отклонява поканата. И продължи гневно: “Нито тя, нито някой по света може да го обясни, защото такова нещо като законодателна инициатива на кадрови орган на съдебната власт - на тези, които ще ви обвиняват, да пишат закона, по който ще го правят, няма никъде.” А щом министърът на правосъдието вече няма да отговаря за нищо, освен за сградите, да го обявим за домакин, предложи той.

Според БСП инициативата целяла отклоняване на вниманието, а премиерът бил готов “да постави на карта едно от малкото постижения”, за да удържи властта. Според БСП разговор за промяна на конституцията може да има, но след подаване на оставка.