Окончателно: Двама лекари с условни присъди за смърт на родилка и бебе преди 7 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8923328 www.24chasa.bg
Починалата от сепсис родилка Десислава Манолова
Починалата от сепсис родилка Десислава Манолова СНИМКА: Личен архив

Влезе в сила присъдата, с която двама лекари от Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова” – Габрово са осъдени за причинена по немарливост смърт на родилка и на новородено бебе преди 7 г., съобщават от пресцентъра на Окръжния съд в града. 

След произнасяне на ВКС на д-р Димитър Ангелов са наложени 3 години условно с 5 г. изпитателен срок, а на д-р Севдалина Колева - 2 години лишаване от свобода, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от 3 години. Двата са лишени от право  да упражняват лекарска професия за срока на наказанията си.

На 11 януари 2019 г. Окръжен съд – Габрово призна акушергинеколозите. за виновни в това, че през септември 2013 г., поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - упражняване на лекарска професия, нарушили Правила за добра медицинска практика, инкорпорирани в Медицински стандарт по "Акушерство и гинекология”, , както и разпоредби от Правилника за устройство, дейност и вътрешен ред на АГ отделение, и с действията си по непредпазливост причинили смъртта на новородено момченце и на майката на детето Десислава Манолова, починала по-късно в болница в Плевен. За извършеното престъпление съдът определи на подсъдимите условни наказания от по 3 години лишаване от свобода, с изпитателен срок от 5 години. Двамата бяха лишени и от право да упражняват лекарска професия за срок от по 3 години.

След протест на прокуратурата и жалби от частните обвинители и от подсъдимите, делото бе разгледано от Апелативен съд – Велико Търново. С решение от 19 декември 2019 г. възззивният съд потвърди първоинстанционната присъда за бившия завеждаш АГ отделението,но преквалифицира извършеното от д-р Колева деяние в по-леко и намали размера на наложеното й наказание.

След обжалване от страна на двамата подсъдими и на частните обвинители, окончателно по спора се произнeсе Върховният касационен съд. С решение от 30 юли 2020 година ВКС потвърди акта на апелативния съд. Решението на Върховния съд не подлежи на обжалване, с което присъдата по наказателно дело от общ характер № 119/2017 г. по описа на Окръжен съд – Габрово влиза в законна сила.