IT спецът, трошил тойотата с децата, ще се отърве с глоба

https://www.24chasa.bg/novini/article/8923850 www.24chasa.bg
Стоян Атипов ще се размине с глоба за хулиганството си.

По съвет на адвоката си Стоян Атипов  отказва коментар

Готвачът Георги Георгиев не знаел, че в колата има деца

Готвач и IT специалист се оказаха двамата мъже, които строшиха в понеделник вечерта пред румънското посолство колата на д-р Елена Мицева. Тя опита да пробие блокадата на пътя, а двамата изтръгнаха регистрационния номер на тойотата ѝ, скачаха по капака на автомобила и строшиха предния му прозорец, докато двете деца на стоматоложката бяха на задната седалка.

По-активен в трошенето на колата е бил Георги Георгиев. 26-годишният мъж работи като готвач. Освен че участвал в незаконната блокада пред Румънското посолство Георгиев обиждал Мицева.

Качил се на

предния капак на

колата ѝ и счупил

предното

панорамно

стъкло,

казаха от прокуратурата и добавиха, че през цялото време децата на Мицева - момченце на 2 г. и момиче на 9 г., са били в колата. По време на инцидента на място нямаше полиция. От МВР обясниха, че не пазели, защото протестиращите не спазвали закона и не уведомявали за маршрута си. 

Според Полина Велчева, адвокатка на Георгиев, той не е знаел, че в колата има деца. Видял само как тойотата минава през колело на един от демонстрантите. “Бил е част от протеста, който е стигнал до бул. “Ситняково”. Пред румънското посолство по негови думи протестиращите са блокирали и другия булевард - “Гео Милев”. Оттам е спрян достъпът на автомобилите, но един е успял да мине през блокадата. На втората блокада хората са помолили шофьора да обърне, както са направили другите”, разказа адвокатката. “Шофьорът се засилва срещу хора, които са били пред колата. Пред него момиче е паднало пред гумите на колата. Било е голяма суматоха, имало е и деца”, обясни тя действията на клиента си, който е задържан за 72 часа и прокуратурата ще му иска постоянен арест. Мъжът има криминална регистрация, че е шофирал надрусан. Адвокатката му също е сред участниците в демонстрациите. Преди месец дори споделила в инстаграм “некролог” на премиера Бойко Борисов.

IT спецът Стоян Атипов е другият обвинен. Той изкъртил задния регистрационен номер на тойотата. 32-годишният мъж е на свобода срещу гаранция от 500 лв.

Атипов е заместник-директор на Международния институт за бизнес анализи за Европа.

Занимава се с

бизнес анализи

от 11 години,

завършил е

математическата

гимназия

в София. Бакалавър е по приложна математика от Софийския университет, има и магистратура по предприемачество и мениджмънт от същия вуз. 7 години е бил лектор в СУ по моделиране и реинженеринг на бизнес процеси. В едно от събитията, на които са го канили, се описва като човек с интереси в планирането на стратегии и операции и развитие на бизнеса. Посочва, че в професионалния си път “помага на компаниите да преминат от идея към практика, да се справят с трудностите и да се утвърдят на пазара”. Бил е и част от платформата общество.бг. Нейната цел е да създаде дигитални решения за бърза и удобна връзка между държавата и гражданите. Участник в проекта е и Божидар Божанов, бивш съветник на Румяна Бъчварова, когато тя бе вицепремиер в кабинета “Борисов 2”.

“Ще се въздържа от коментар по съвет на адвоката си и ще изчакаме да се развие процесът”, каза за “24 часа” Стоян Атипов. И докато сега пази мълчание пред медиите, преди година бе доста активен. Тогава той коментира катастрофата на магистрала “Тракия” от 13 април 2018 г., при която реното на Цвета Таскова удари автобус и шестима загинаха.

Атипов бил в

рейса, кракът му

пострадал при

падането в

канавката

Таскова бе осъдена на 4 г. затвор на първа инстанция през м.г. Пред Нова телевизия Атипов тогава обясни, че и шофьорът трябвало да бъде подведен под отговорност. “Бях на първата седалка зад водача. Видях неговите действия, в рамките на 15 секунди, в които той имаше време да прецени какво да направи, той просто взе решението да навие волана вдясно и да вкара автобуса в канавката”, разказа тогава Атипов.

И критикува ниската според него присъда на Таскова: “Не може двама души да убият шестима, да изпратят 17 в болница, да осакатят по-голямата част от тях и да ги обрекат на мизерия до края на живота им. Единият даже не е вкаран в съд, а другият ще излезе след 4 години”.

Година по-късно обаче мъжът ще се окаже пощаден от закона. Той е обвинен в хулиганство, което се наказва с до 2 години затвор. Тъй като е с чисто досие, прокуратурата е длъжна да освободи Атипов от наказателна отговорност и ако бъде признат за виновен, ще получи административна глоба от 1000 до 5000 лв.

Заради отказа на полицията да пази протестите във вторник демонстрантите замеряха сградата на МВР с яйца и домати. Те поискаха оставката на вътрешния министър Христо Терзийски, защото МВР абдикирало от задълженията си.

Задържаха младеж, “украсил” с червено Съдебната палата

Младеж, хвърлял червена боя по Съдебната палата в София на 3 август, бе задържан и обвинен в хулиганство.

23-годишният К. Д. предварително си подготвил топчета с червена боя. Мятал ги по фасадата на Съдебната палата, без да се притеснява, че има камери, които го снимат. След като замерял сградата, младежът избягал.

По записите от камери обаче от МВР бързо го намерили. В дома му открили дрехите, които носел на 3 август. По тях личали следи от боята. Криминалистите намерили и кутията с багрилото, пулверизаторите, от които К. Д. направил топчетата, и други.

Заради замерянето от прокуратурата са обвинили младежа в хулиганство, което се отличава с особена дързост. Максималната присъда по този текст е 5 г. затвор. От държавното обвинение посочват, че боята наподобява петна от кръв, а Съдебната палата е един от символите на държавността. К. Д. е задържан за 72 часа.