Кабинетът съгласен с кандидата на Румен Радев за шеф на НСО

https://www.24chasa.bg/novini/article/8923918 www.24chasa.bg
ЕМИЛ ТОНЕВ

Дават 500 000 на охранителите заради епидемията

Правителството е съгласно предложеният от президента Румен Радев за нов шеф на НСО Емил Тонев да оглави службата. Това съобщиха от правителствената пресслужба след редовното заседание на кабинета в сряда.

Тонев трябва да бъде повишен и в звание и да стане бригаден генерал.

В края на юли държавният глава назначи полк. Тонев за временно изпълняващ длъжността началник на НСО. Той поема поста от ген. Красимир Станчев, който подаде оставка, след като гардове на службата не позволиха на лидера на “Демократична България” Христо Иванов да слезе от лодка на плажа “Росенец” до т.нар. летни сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Веднага след този случай президентът Радев и премиерът Бойко Борисов поискаха сваляне на охраната от НСО на Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски. Двамата охранявани също настояха службата да им махне гардовете.

Тонев е четвъртият началник на Националната служба за охрана през мандата на президента Радев. През 2018 г. след скандали за злоупотреби поста напусна назначеният от предишния държавен глава Росен Плевнелиев Ангел Антонов. Той бе изпратен от правителството за консул на България в Санкт Петербург. След него начело на НСО застана съветникът на Радев ген. Данчо Дяков, който впоследствие сам подаде оставка по лични причини. След него постът бе поет от Красимир Станчев, който издържа по-малко от година.

НСО да получи 500 000 лв. за допълнителни разходи на охранителите на властта, свързани с епидемията от COVID-19, реши още правителството.