Водата замени палмата в сиренето (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8929850 www.24chasa.bg
Сирене Снимка Архив

Предлагат, ако е над 62% да пише, че е “имитиращ продукт”

Евтиното сирене на пазара вече не е с палма, а с много вода. Това показва изследване на асоциация “Активни потребители”. При 16 от общо 30 проверени сирена водното съдържание е над 70%, а при 10 от пробите - между 62 и 70 на сто. По БДС стандарт се допуска водата в сиренето да е до 54%.

Истината е, че сами си причиняваме подобни практики, няма как да си купуваме сирене за 5 лв./кг и то да бъде качествено, коментира за “24 часа” шефът на асоциация “Активни потребители” Богомил Николов. Според него след дългата борба млечните продукти с палма да не се наричат сирене и да се продават отделно като “имитиращи продукти” тяхното търсене постепенно е спаднало. Това обаче е накарало производителите да търсят нови начини за намаляване на себестойността. А по-евтино от водата нямало.

“Не знаем и доколко е безвредно, защото за да се задържи такова голямо количество вода в сиренето вероятно са използвани някакви добавки - желиращи агенти или Е-та”, каза още Богомил Николов. Затова в петък асоциация “Активни потребители” е внесла в министерството на земеделието искане за промяна в наредбата за млечните продукти.

“Предлагаме сирене да се наричат само продуктите с до 62% водно съдържание, всички над този праг да се обозначават като имитиращи”, обясни Николов. Според него толеранс от 8% над БДС стандарта, който не е задължителен, е напълно достатъчен. Самият праг можело да се дискутира с млечния бранш и да се приеме и друга стойност. Тенденцията за оводняване на сиренето през последните години била ясно изразена. През 2005 г. не е било открито нито едно сирене с над 62% водно съдържание , през 2008 г. процентът бил 4,8, а през 2016 г. е нараснал до 27,8%.

Николов уточнява, че тяхното изследване е само на евтини марки сирене, които се продават в магазините под 10 лв./кг. Именно това е и цената, която беше посочена от шефа на асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров като граница над която започват качествените сирена.