1,7 млрд. лв. за фермери до края на годината, за първи път се дават субсидии и за лозари

https://www.24chasa.bg/novini/article/8934072 www.24chasa.bg

В момента се кандидатства за 118 млн. лв. по извънредните мерки заради COVID-19

Близо 1,7 млрд. лв. ще получат българските земеделци в следващите 4 месеца. Плащанията са максимално изтеглени, за да подкрепят стопаните в най-тежката от десетилетия година за сектора заради сушата и пандемията от COVID-19.

За да има предвидимост и яснота, от фонд “Земеделие” изготвиха индикативен график за предстоящите плащания. (Виж графиката - бел ред.). Първите очаквани преводи са по “де минимис” за фермери, отглеждащи крави, юници, биволи, овце и кози майки. Те ще започнат от 28 август. Тогава ще стартира и плащането за пчеларите.

От 8 септември тръгват субсидиите за плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, както и за пропаднали площи.

До края на септември планираме да платим 93,5 млн. лв. по първото направление на най-очакваната еднократна извънредна помощ заради COVID-19, заяви шефът на фонд “Земеделие” Васил Грудев. Иначе в индикативния график е посочен периодът 20 септември-10 октомври. До 21 септември ще се приемат заявленията за подпомагане. Обхванати са секторите “Плодове и зеленчуци”, “Маслодайна роза”, “Винени лозя”, “Декоративни растения”, “Животновъдство” (говеда, биволи, овце и кози) и “Пчеларство”. Кандидатстването е

изключително

облекчено, не се

искат документи,

защото данните са заредени служебно в електронната система на фонда.

“Сумите ще бъдат получени много бързо. Модулите, които разработихме и по които се кандидатства, са напълно електронни. Още при самото подаване на заявлението изчисляват сумата, която земеделският производител ще получи”, обясни Грудев. Стопаните трябва да носят само лична карта, а ако кандидатстват като юридически лица и печата на фирмата. Заявленията се подават в общинските служби “Земеделие”. Само за първите 2 дни от срока за кандидатстване бяха регистрирани над 4000 заявления. Един земеделски стопанин може да получи подпомагане за повече от една от извършваните дейности, но не повече от левовата равностойност на 7000 евро.

Тази година за първи път се подпомагат и производителите на винено грозде, те могат да кандидатстват по “де минимис” и по извънредната мярка за COVID-19. Лозарите очакват големи трудности с реколтата, заради сушата гроздето е по-малко и дребно, а и изкупуването му е проблематично покрай намаленото търсене на вино от слабия туристически сезон.

В момента върви и приемът по “де минимис” за животновъдите и пчеларите. За седмица са подадени над 12 000 заявления. За да няма струпване на много хора на едно място, кандидатстването става в областните дирекции на фонд “Земеделие”. Крайният срок за подаването на заявленията е днес, 24 август. Общият размер на средствата, които те ще получат, е 30 660 000 лв., като 5 млн. са предназначени за пчеларите

Растениевъдите и стопаните с пропаднали площи под 100% подават документи 2 септември. Предвиденият бюджет за плодове, зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя е 19 363 000 лева. Кандидатите следва да са подали заявление за директни плащания за кампания 2020 г.

Фермерите с пропаднали площи вследствие на неблагоприятно климатично събитие следва

да имат протокол

за настъпилото

събитие

през 2020 г.

от общинска служба “Земеделие”.

Ставките за подпомагане за картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини, пъпеши, сливи и десертно грозде са до 150 лв. на хектар. За домати, краставици, корнишони, патладжани и маслодайна роза - по 200 лв. С 50 лв. по-висока е ставката за ябълки, круши, праскови, кайсии, череши, вишни, ягоди, малини и винени лозя. За пипера подпомагането е по 300 лв., а за картофи - 400 лв. Най-висока е ставката за оранжерийните зеленчуци - по 2000 лв.

Според индикативния график на фонд “Земеделие” държавната помощ за компенсиране загубите за пропаднали площи от неблагоприятни събития ще се отпуска от 10 октомври.

Плащанията по второто направление на извънредната мярка за COVID-19 за останалите сектори в растениевъдството и за свиневъди и птицевъди ще са в периода 10 - 20 ноември. Предвиденият бюджет е 5,5 млн. лв.

В началото на декември ще започнат плащанията по схемите за обвързано подпомагане в сектор “Животновъдство”. Най-големите суми, които предстоят, са тези по схемата за единно плащане на площ. Те ще бъдат наредени на 16 декември 2020 г. Субсидиите за райони с природни или други специфични ограничения ще са в периода 10-20 декември.

След седмица отварят схемата за 84 млн. лв. за отстъпка от акциза

От 31 август земеделските стопани могат да кандидатстват по схемата за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. През тази година предвидената сума е 84 млн. лв., припомниха от фонд “Земеделие”. Подаването на документи по схемата става в общинските служби по земеделие към областните дирекции “Земеделие” по постоянен адрес на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица. Крайният срок за кандидатстване е 21 септември.

Ставката на литър гориво ще бъде определена на по-късен етап на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани.

Държавната помощ се дава на земеделски производители в секторите “Растениевъдство” и “Животновъдство” под формата на намалена акцизна ставка на газьола, използван за механизирани дейности.

Право на финансова подкрепа по схемата имат всички, които са регистрирани като земеделски производители и имат заверена регистрационна карта за годината на кандидатстване и предходната на нея. Друго условие е кандидатите да имат валидно заявление за подпомагане по схемата за единно плащане на площ и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ.

Земеделските стопани, отглеждащи видове и категории животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане за животни, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.