Имунизациите срещу морбили с 30% по-малко заради карантината

https://www.24chasa.bg/novini/article/8937690 www.24chasa.bg
За да ограничат епидемията от морбили, през 2019 г. лекари от столичното РЗИ поставяха ваксини на деца в ромските квартали. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Няма опасност от пик, ако бъдат наваксани преди първия учебен ден, каза проф. Тодор Кантарджиев

Спад от близо 30% на задължителната имунизация срещу морбили, паротит и рубеола отчита Националният център по обществено здраве и анализи през първите 6 месеца от 2020 г. спрямо същия период на 2019 г.

Едва 65,3% от децата до 13-месечна възраст, които подлежат на такава ваксинация, са били имунизирани до края на юни, докато за миналата година те са били 92,4%.

Основната причина за спада е карантината заради коронавируса, когато временно бяха преустановени профилактичните прегледи и ваксинациите.

С 27 на сто по-малко са и имунизираните срещу хепатит Б новородени на 4-месечна възраст. Спадът при ваксинациите срещу пневмококови инфекции е с 25%, а срещу дифтерия, тетанус и коклюш, както и полиомиелит пак за същата възраст е 18%, сочат данните на НЦОЗА.

По-ниският обхват на имунизираните срещу морбили деца засега не крие опасност от пик на заболяването, стига обаче ваксинациите да бъдат наваксани преди първия учебен ден, предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред “24 часа”. Той припомни, че от февруари 2019 г. досега страната ни е успяла да ликвидира разпространението на дребната шарка - тази година са регистрирани 257 случая спрямо 1145 за същия период на м.г. 99% от заразените тогава бяха деца до 9 г.

Най-рискови остават бебетата до 13 месеца, чиято първа ваксина е тогава. Семейства с толкова малки бебета да не ходят на море в Гърция, защото това крие риск за децата им, призовават здравните власти.

Още в края на май в интервю за “24 часа” експертът на СЗО в офиса на организацията в София доц. Михаил Околийски коментира, че най-лошият сценарий, който може да се очаква наесен, е втора вълна на COVID-19, съчетана с циркулация на сезонния грип, и отключване на ваксинопредотвратими болести като морбили.