Пандемията сви потребителските кредити с над 400 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/8940907 www.24chasa.bg

Не се отразява обаче на спестовността, за 7 месеца нови 1,7 млрд. са влезли в банки

Пандемията сви потребителските кредити с над 400 млн. лева, показва статистиката на БНБ. В края на юли общата им сума е стигнала 11,657 млрд. лева. От началото на годината те са се увеличили с 249 млн. лв. За сравнение - за същия период на миналата година нарастването им е било с 647 млн. лв.

Причината за рязкото намаляване на изтеглените потребителски кредити са притесненията на хората по време на извънредното положение. През април и май имаше значително свиване на търсенето на такива заеми.

Кредити за жилища обаче почти не са пострадили заради коронакризата. От януари до юли са изтеглени нови 573 млн. лв. ипотечни заеми. За същия период на миналата година сумата е била с 50 млн. по-голяма. Жилищните кредити почти са се изравнили като обща сума с потребителските, след като в края на юли са достигнали 11,406 млрд. лв.

Коронакризата засега не се отразява на спестовността на българите, показват още данните на БНБ.

Липсата на алтернативни вложения продължава да насочва свободни пари към банките. В края на юли депозитите на домакинствата са 57,5 млрд. лв. - със 7,7% повече спрямо същия месец на 2019 г. От началото на годината в банките са спестени нови 1,7 млрд. лева, като почти същата е била сумата и през миналата година.

Има известно забавяне в темповете на нарастване на парите в оборот. През юли 2020 г. увеличението им на годишна база е с 8,7% срещу 9,5% месец по-рано. Сега сумата е с 1,1 млрд. лв. повече и вече достига 106 млрд. лв.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата