Вече не е свежо да надграждаш темата “смърт” с некролози на Борисов и Радев или с мафиотския знак мъртва риба

https://www.24chasa.bg/novini/article/8944567 www.24chasa.bg
“Отровното трио” разнасяше ковчег из столицата, а свещеник с дървен кръст предвождаше шествието. СНИМКА: Йордан Симeонов

Пърформансите на протеста излязоха от зоната на креативното и в социалните мрежи вече питат “Свирепо! Това ли ни чака?”

Във вторник, на 48-ия ден от протестите, пред вратите на Министерския съвет бяха изсипани кашони с мъртва риба. Посланието, разяснено от “отровното трио”, бе: “Рибата се вмирисва откъм главата”.

Да сложиш мъртва риба обаче пред нечия врата, е старо, зловещо и известно послание на мафията в Сицилия:

“Спри да правиш

това, което

правиш, или ще

се озовеш

при рибите”

Тази символика е описана в “Кръстника” на Марио Пузо, когато носят на Майкъл Корлеоне, син на мафиотския бос Вито, мъртва риба, увита във фланела.

Майкъл объркано попита:

- Какво, по дяволите, означава тази риба?

Не друг, а ирландецът Хейгън, техният consigliеri, му отговори:

- Рибата означава, че Лука Брази спи на дъното на океана - каза той. - Стар сицилиански начин за изпращане на тази вест.

Та тази практика с рибата е широко разпространена не само в Италия, но и в Англия и зад океана. Оказа се - и в България. Вероятно и заради това фейсбук от часове се вълнува от пърформанса с рибите.

Неадекватно! Свирепо! Това ли ни чака след Борисов? Така ли си възпитават децата, които водят със себе си по площадите? Това е част от творческата критика към “пърформансите” на сегашния протест, които излязоха от зоната на забавното и креативното. Освен мъртвата риба -

бесилки,

ковчези,

черни чували,

свещи

Докато в Хонконг издигаха весели чадъри в знак на недоволство, в Беларус развяват бели знамена, които се пресичат от червена лента. Маската на Жокера се прокрадваше сред недоволството на младите във Франция, Чили, Индонезия, Ливан. Образът на героя от комиксите се счита за олицетворение на злото, у нас обаче протестиращите директно изнесоха ковчези и бесилки срещу властта.

И президентът Румен Радев стана част от тази символика, когато на 9 юли вдигна юмрука с новия слоган “Мутри, вън!”.

И въпреки че точно борбата срещу мафията е единственото, което обединява разделения иначе протест по площадите, доста хора се смутиха и отдръпнаха след зловещите пърформанси.

Ковчези, бесилки, черепи, светла, чиста, градивна енергия на ново начало. Знам едно със сигурност, научила съм го от песен на Руши Видинлиев

“Всичко се

връща,

написа ужасена сценаристката Милена Фучеджиева.

Ужасното е, че дори майките от “Системата ни убива” на Мая Манолова вкараха смъртта в една от акциите.

7 черни чувала

за смет наредиха

пред дома на

Бойко Борисов

в Банкя. Мафията в тях опакова труповете. Протестърите отричат това да е посланието - просто напомняли, че за черни чували в разгара на пандемията говорили премиерът и експертите, за да плашат хората.

Задачата ми е да ви опазя живи - край! Всички мои колеги, които се правеха на бабаити, сега като хилядите трупове ги слагат по найлонови чували и няма къде да ги погребат, ние, Господ да е с нас, така да минем, бяха точните думи тогава на Борисов. Всъщност

организаторите

повече от месец

надграждат на

тема “Смърт”

Първо палиха свещи като за умряло, после извадиха бесило на светофара на площад “Независимост”, увесиха и чучело на него.

Ще убиват без съд и присъда ли, нов Народен съд ли ни чака, се питаха хората извън площада. Те бяха убедени, че сред протеста има провокатори. А провокаторите се оказаха отново от “отровното трио”, които ден по-късно понесоха на раменете ковчег “Борисовата диктатура”. Символът е ясен - погребение.

Първият политически труп”, с тези думи някой “погреба” президента Румен Радев. Некролози с неговото име и снимка бяха разлепени по стълбове и огради из русенския квартал “Дружба 3” в понеделник през нощта. Така кварталът осъмна със “скръбна вест”. На тях пише, че президентът е починал на 16 август.

Подобна провокация се появи и за премиера Борисов. Некролог с неговата снимка как играе футбол съобщава скръбната вест, “че на 17.08.2020 година след продължителна кариера ни напусна Бойко Методиев Борисов. Некрологът се разпространи из фейсбук от профила на Теди Николов Вапцаров. Той е братовчед на Никола Вапцаров, който беше председател на инициативния комитет за издигане на Мая Манолова за кмет на София.

Демоните погребаха протеста на младите, каза възрастна учителка.

Безвкусните акции и блокираните улици са безплатна реклама на ГЕРБ, твърди и Васко Кръпката, чиито песни вече 30 г. звучат по площадите.

Извън зловещия гробовен арсенал организаторите на протеста заложиха на стария изпитан метод -

мятане на яйца

- кокоши и от

пъдпъдък,

които са неизменна, цапаща и бързо разваляща се символика на всеки протест от последните години. Като няма яйца, и доматите стават. И те са символ на кръв и цапат. Яйца и червена боя полетяха срещу Партийния дом в началото на протестите. Сградата обаче не бе само обагрена, но и потрошена. Група провокатори опитаха да влязат и счупиха стъклата на входа.

Паветата и стъклените бутилки са най-сериозното оръжие за провокаторите. Откъде са - никой официално не признава. Но яки момчета събираха празни шишета от бира от кошовете за боклук и хвърляха по полицаите. Нараниха трима.

“Миролюбивите” екоактивисти отказаха да цапат и няколко вечери към Министерския съвет летяха зелени пейнтбол топчета. Зеленото, казват те, символизирало “съсипаната от политиката на кабинета природа. Далеч по-миролюбиви - с книги, учебници и помагала за 5-и и 7-и клас, протестираха столичани в 33-ия ден на протести. Десетки заглавия бяха оставени пред МС и кордона от полицаи с призиви към управляващите “да ги прочетат и да се образоват”.

Празни, но с надпис “оставка” памперси полетяха към МС в 46-ия ден от протестите

заради децата,

останали без

място в детските

градини в София

Семки и бонбонки се посипаха по жълтите павета пред МС след оставките на бившите трима министри - Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. Като прах в очите възприели напускането на тримата и затова протестът избрал да подхвърлят тези дребни залъгалки за глада към сградата, в която заседават министрите.

Покрай епидемията от COVID-19 тоалетната хартия стана първата дефицитна стока в Европа. Когато тя полетя към сградите на ларгото, никой не разбра посланието - дали заради физиологични нужди, или за да излезе властта от заната си на комфорт.