Купуваш винетка, но те глобяват, защото е активна след 30 мин.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8947764 www.24chasa.bg
Дневните винетки излизат много по-скъпо от годишните, но през 2020 г. хората ги купуват повече, защото са намалили пътуванията.

Партньор на пътната агенция удължил времето за улеснение на шофьорите - да имат време да поправят данните, ако са сгрешили

Пунктове за продажба на е-винетки създават проблеми на шофьорите, защото се оказва, че стикерите се активират половин час след като са били платени.

Ако водачът излезе на пътя преди това и мине през камера, той се води нередовен и го глобяват.

За най-пресния случай се разбра от репортаж на Нова тв за семейство от Ямбол, което попада в казуса и няколко патрули спирали колата, искайки плащане на глоба и на компенсаторна такса от 300 лв., независимо че водачът е бил редовен.

“Случаите са изключително само с пунктове на “Изипей”, и то не на самата фирма, с която имаме договор, а с техен франчайз партньор”, обясни пред “24 часа” зам.-председателят на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) проф. Олег Асенов.

Негова проверка, направена в сряда, показала, че фирмата изобщо не е съобразила, че пунктът ѝ се намира на самия път и обикновено водачите потеглят почти веднага след плащането. Всъщност намерението на фирмата било да даде възможност на клиентите, ако нещо са сбъркали, да имат време да променят данните.

В противен случай - след като винетката вече е активирана, промени не може да се правят. Освен това на самия касов бон пишело, че винетката се активира след 30 минути.

“Обърнах им внимание, че по договор винетката трябва да се активира до 5 минути от плащането, при втори подобен случай ще прекратим договора”, каза Асенов. Освен това издал заповед за отмяна на глобата и компенсаторната такса на семейството от Ямбол.

Много често граждани и фирми се оплакват също, че уикенд-винетките, чието купуване покрай коронавируса се увеличи рязко, важат само до полунощ в неделя, а има случаи, в които хората ги купуват в късния следобед в събота или дори в неделя.

Според Асенов това обаче е записано в закона за пътищата. “В директива 199/22 на ЕК, на която се опира законът, ясно е посочено, че тези винетки може да бъдат “дневни” или “24-часови”. Нашият законодател е избрал “дневна”, ако беше избрал “24-часова”, този документ можеше да важи до съответния час на по-следващия ден”, каза Асенов.

По принцип до миналата година уикенд-винетки не са се купували много. Техните продажби скочиха едва тази година, защото по време на извънредното положение хората са престанали да използват годишни винетки. През юли например приходите на АПИ от винетки за леките коли са 3% по-високи от същия месец миналата година, и то при 25% спад на трафика. Причината е, че хората купуват повече краткосрочни винетки, които са по-скъпи.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога