Оживление в туризма през юли, помагат с 3 млн. лв. и на екскурзоводите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8947775 www.24chasa.bg

В първия от общо двата месеца активен летен сезон спадът на чуждите туристи в България е с 66,1% в сравнение с миналия юли, а посещенията на български туристи в чужбина са с 59,4% по-малко от миналогодишните по същото време. Това показват публикуваните в четвъртък данни на НСИ. 

Този спад е най-малкият откакто започна пандемията, когато пътуванията почти спряха, но все пак също е голям. В началото на извънредното положение, когато пътуванията блокираха спадът на чуждите туристи почти бе стигнал 100% на годишна база.

България е била посетена през юли от 705 600 чужди туристи, докато миналия юли са били малко над два милиона. През цялата 2019 г. чуждите туристи, посетили България, са достигнали близо 9 милиона, докато при сегашния спад най-вероятно няма да достигнат дори 2,5 млн. за цялата 2020 г.

На лицензираните екскурзоводи в България, които са около 1500 души, ще бъдат отпуснати целево 3 млн. лв. за компенсиране, стана ясно на среща на вицепримерката и министър на туризма Марияна Николова с браншовата организация в четвъртък. Парите са от Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата