Фонд "Земеделие" изплати над 4, 132 млн. лв. на пчеларите по de minimis

https://www.24chasa.bg/novini/article/8950651 www.24chasa.bg
Държавен фонд "Земеделие" СНИМКА: Архив

Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ изплати над 4, 132 млн. лв. на пчеларите по de minimis в рамките на три работни дни от приключването на приема на заявленията по извънредната минималната държавна помощ de minimis, съобщиха от пресцентъра на фонда. 4 132 191 лева са преведените средства към 4 667 стопани с 590 313 пчелни семейства, уточняват от фонда.

От там припомнят, че периодът, в който пчеларите можеха да кандидатстват по схемата продължи от 11 до 24 август. Допустими за подпомагане са заявленията на 4 920 кандидата с общо 624 000 пчелни семейства, информират от ДФЗ и уточняват, че останалите 253 стопани ще получат субсидиите си след приключване на допълнителните административни проверки.

В началото на този месец УС на ДФЗ утвърди бюджет по схемата в размер на 5 млн. лв. Ставката за подпомагане на едно пчелно семейство е 7 лв.

Помощта има за цел да компенсира пчеларите във връзка с лошите метеорологични условия, извънредното положение и противоепидемични мерки, свързани с разпространението на коронавирус в страната, както и заради проблеми с отравяния на пчели при провеждане на растителнозащитни мероприятия, които водят до унищожаване на пчелни семейства. Подпомагането ще покрие част от разходите на стопаните при отглеждане на пчелните семейства, както и за възстановяване на загубите им от ниските добиви, се посочва в съобщението.