Оптимизъм през август има само при услугите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8950973 www.24chasa.bg
В строителството отчитат известна активност през август, но като цяло очакванията за бъдещето не са розови.

Има засилване на поръчките в промишлеността, но мениджърите смятат това за временно явление

Оптимизмът на бизнеса през август се повишава съвсем леко - с 0,5 пункта в сравнение с предишния месец. Но това се дължи изцяло на фирмите в сферата на услугите, където показателят се вдига с 4,6 пункта. Докато в промишлеността, търговията и строителството положението се оценява от бизнеса все още като песимистично.

В услугите НСИ включва редица дейности, които бяха съвсем слабо засегнати от кризата или дори спечелиха от нея, като например пощенските и куриерски услуги, IT-секторът, телекомуникациите, но също така и услуги, които очевидно бяха силно засегнати, като например туристическите.

В сферата на услугите мениджърите оценяват настоящата ситуация във фирмите си като благоприятна, като в същото време не са особено сигурни какво ще се случи в рамките на близките 3 месеца. Освен това опасенията от недостатъчно търсене на услугите им се засилва в сравнение с предния месец юли.

В услугите, както и в търговията на дребно, промишлеността и сторителството никой не очаква повишение на цените през идните три месеца. В търговията на дребно обаче мениджърите очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата половин година най-вече заради намалялото търсене. Другата по важност причина за песимизма е несигурната като цяло икономическа среда.

В строителството и в промишлеността показателят за бизнес климата остава на юлското си равнище. Анкетата регистрира известно увеличение на поръчките през август за промишлените предприятия, но мениджърите изглежда оценяват това като временно явление и не очакват тези поръчки да са по-големи и през идните месеци. Освен това те се оплакват и от недостатъчно търсене на продукцията им както в страната, така и от чужбина.

В строителството предприемачите отчитат през август подобряване на активността и прогнозите им за следващите три месеца са по-скоро оптимистични. Но в строителството по принцип лятото е активен сезон, освен това в тази сфера на дейност продължава негативното влияние на липсата на квалифицирана работна ръка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата