КЗК пак се произнася може ли “Еврохолд” да купи ЧЕЗ в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/8951193 www.24chasa.bg
КАК отново ще решава може ли "Еврохолд" да придобие бизнеса на ЧЕЗ у нас.

Новото производство е образувано, след като съд отмени отказа

сделката да бъде одобрена

Комисията за защита на конкуренцията отново ще се произнася дали бизнесът на ЧЕЗ в България може да бъде купен от “Еврохолд”. Сделката е предвидено да стане чрез регистрираната в Нидерландия компания “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани”.

Регулаторът е образувал ново производство, след като Административният съд в София-област на 22 юли отмени решението, с което КЗК забрани сделката между ЧЕЗ и “Еврохолд”.

С решението си съдът връща делото за ново произнасяне съгласно задължителните указания, дадени в мотивите към решението. Комисия за защита на конкуренцията е осъдена и да заплати на “Еврохолд” разноските по делото в размер на малко над 10 хил. лева. Решението не бе окончателно, но от регулатора са се отказали да го обжалват и то вече е влязло в сила.

Миналата година “Еврохолд” поиска да придобие чрез “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани” 7 компании и от групата ЧЕЗ - “ЧЕЗ България”, “ЧЕЗ Разпределение България”, “ЧЕЗ Електро България” , “ЧЕЗ Трейд България” , “Фри Енерджи Проджект Орешец”, “Бара Груп” и “ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България”.

След преговори двете страни се споразумяха за цена от 335 млн. евро.

КЗК обаче спря сделката с мотив, че 77,3% от приходите на “Еврохолд” са от застрахователни услуги, което ще му даде предимство при търговията на ток на свободния пазар. Комисията се произнесе в рекордно кратък срок от 10 дни при възможен срок от 4 месеца.

Решението бе обжалвано и от двете страни по сделката - “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани” и “Еврохолд България”, които спечелиха делото.

Още през 2017 г. чешките собственици на ЧЕЗ обявиха, че искат да се изтеглят от България.

Първата договорена сделка беше през 2018 г. между ЧЕЗ и “Инерком” на Гинка Върбакова. Антимонополният орган и тогава спря покупко-продажбата. Мотивите бяха, че има възможност за засилване на господстващото положение на “Инерком”, тъй като и ЧЕЗ, и компанията на Върбакова притежават фотоволтаици.