Безработицата падна до нивото отпреди 60/40

https://www.24chasa.bg/novini/article/8955331 www.24chasa.bg
Динамика на броя на регистрираните безработни, 1.03 - 14.08 2020 г., Графика: И.П.И.

Ако продължи да намалява със същите темпове, ще стигне и предкризисните около 200 000 души

Безработицата у нас падна до нивото отпреди пандемията и въвеждането на т. нар. мярка 60/40. Това сочат данни на Института за пазарна икономика (ИПИ), които се позовават на информация на Агенцията по заетостта за дневните изменения във входящия и изходящия поток в бюрата по труда и общия брой безработни.

Според данните от началото на извънредното положение у нас на 13 март до средата на май броят на безработните бързо е растял - от малко над 200 хиляди до почти 300 хиляди души само в рамките на два месеца. След това обаче се наблюдава трайна тенденция към намаляване на нивото на безработица, а към средата на август броят им е около 250 хиляди души. Спадът на туристи също не генерира нова безработица, но е вероятно хотелите и ресторантите по морето просто да са назначили по-малко на брой хора през лятото.

Официалният коефициент на безработица според Агенцията по заетостта към края на юли е 7,88% - с 0,5 пункта под равнището за юни, но с 2,6 пункта над юли 2019 г., посочват още от ИПИ.

Влошаването на условията на пазара на труда обаче е по-ограничено, в сравнение с предишната криза, когато още през 2010 г. равнището на безработицаата е над 10%, подчертават от института. Оттам посочват, че този ефект не е разпределен равномерно върху територията на страната, тъй като първата вълна е засегнала диспропорционално туристическите общини.

Ако безработицата у нас продължи да намалява със същия линеен темп, може да се очаква, че до началото на зимата тя ще достигне предкризисното си ниво от около 200 хил. души. Запазването на темпа обаче вероятно ще се повлияе негативно от изтичането на антикризисната мярка за запазване на заетостта и повечето работодатели ще се принудят да освободят част от персонала си. Запазването на низходящата тенденция е застрашено и от евентуална нова вълна от коронавируса и ограничителни мерки наесен, което може да доведе до нивата на безработица от март и април.

Данните на ИПИ сочат още, че през юни в резултат на раздвижването на икономиката, активността на бюрата по труда е по-висока, а изходящият поток надхвърля входящия. През юли ситуацията е по-спокойна и нивата на новите безработни и тези, които са намерили препитание, са балансирани. През първите две седмици на август пък превес има изходящият поток от бюрата по труда, който тласка надолу и общия брой на безработните.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз