Заплатите в частния бизнес в Елин Пелин и Ботевград доближиха фирми в София и Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/8955358 www.24chasa.bg
Средната заплата в община Козлодуй е 2090 лв. месечно заради високите възнаграждения в държавната АЕЦ.

В 2/3 от общините държавните предприятия дават по-добри пари, според проучване на ИПИ

Средните заплати в частния бизнес в Елин Пелин и Ботевград са над 1300 лв. и вече доближават възнагражденията във фирми в София и Пловдив. Това излиза от данните в изследванията на Института за пазарна икономика и Националния статистически институт. Средната заплата в София-област е 1228 лв. през юни и вече изпревари Пловдивска област. Като цяло доходите растат повече в малки общини в периферията на големите центрове, където има индустриален добив и износ. Там заплатите в частния сектор значително превишават тези в държавната сфера, въпреки че за 2/3 от общините у нас е обратното, показва проучването на ИПИ.

Заплатите в частния бизнес в Елин Пелин и Ботевград доближиха фирми в София и Пловдив

Голяма група малки общини, в които частните фирми плащат чувствително повече, отколкото публичният сектор, са съсредоточени около София. Това освен Елин Пелин и Ботевград са още Костинброд и Божурище.

В самата Столична община частният сектор дава заплати, които са средно с 14,9% по-високи, отколкото в държавния. Но в Костинброд частните фирми плащат с 44% повече от държавните, в Елин Пелин - с 47,4%, а в Божурище – с 53,9% повече. В Ботевград процентите са 22,6.

Икономическият профил на тези общини е такъв, че в тях са съсредоточени много инвестиции, и то предимно на компании, които произвеждат за износ.

В Божурище и в Елин Пелин например преките чужди инвестиции на човек от населението са по-високи, отколкото в столицата, показват последните засега данни от 2018 г. В Божурище те са 11 146 евро, а в Елин Пелин - 15 030 евро. В самата столица са 9361 евро на човек. Абсолютен първенец на страната в това отношение е Пирдоп, където преките инвестиции на човек са 45 583 евро. Те очевидно са направени от немската “Аурубис”.

В Ботевград,

където преките

инвестиции са

7729 евро

на човек, както и в Божурище има една характерна особеност – там има добре развити индустриални паркове с производствени или развойни бази на доста водещи чужди инвеститори. В Ботевград има няколко производители на части и компоненти за автомобили, а зоната в Божурище е сред най-успешните в България, в нея инвестициите до миналата година бяха за половин милиард лева. В Елин Пелин пък има много логистични бази, включително и на най-големите вериги за търговия с бързооборотни стоки.

От всичките 265 общини в България в 191 заплатите в държавните предприятия са по-високи от тези в частния сектор, показва изследването на ИПИ от кампанията “256 истории за икономика”.

Според данните там, където основният работодател е голяма държавна енергийна или оръжейна фирма, обикновено частният бизнес отчита ниски заплати и съотношението между средното възнаграждение в държавно и в частно предприятие е в полза на държавното.

Например община Козлодуй е в единия край на това класиране и там средната заплата на хората, работещи в частна фирма, е едва 39,5% от средната в държавна. Естествено, държавното предприятие е АЕЦ “Козлодуй”, където заплатите са толкова високи, че средната в общината е 2090 лв. месечно. А тъй като общината влиза в състава на област Враца, тя е станала

втора по средна

заплата в

България

след София-град

Столичани получават средно по 1838 лв., а във Враца - 1285 лв. Пловдив, Варна, Бургас и други области са с по-ниски средни заплати, независимо че имат по-развита индустрия, отколкото Враца.

На другия край на това подреждане е варненската община Суворово, в която работещите в частни фирми получават средно с 85,3% повече, отколкото работещите в държавни фирми. В Суворово най-вероятните причини са големият частен ветроенергиен парк и наличието на индустриален парк, в който има много чужди инвеститори. Освен това Суворово е съседно на Девня, където съотношението също е в полза на частните работодатели, макар и с по-малко – там те плащат с 31,4% повече, отколкото държавните фирми. В Девня основните работодатели са “Агрополихим”, “Солвей Соди” и “Девня цимент”, които по принцип правят 15% от БВП на Варненска област.

Любопитен е случаят с Челопеч.

НСИ е засекретил

данните

за средната заплата в тази община, както се прави когато икономическият оператор на дадено място е само един и от цифрите би се разбрало какви заплати плаща.

В изследването на ИПИ се казва, че Челопеч по всяка вероятност е в този край на подреждането, в който е и Суворово. Освен това още през 2018 г. институтът разкри, че това е общината с най-високата средна заплата в страната изобщо, която още през 2017 г. бе минала 2000 лв., а на следващата година стана 2178 лв. Основният работодател там е канадската компания “Дънди Прешъс Металс”.

Секретни са и данните за средната заплата в общините Сопот и Мирково. Но не е трудно човек да се досети, че основният работодател, който плаща високи заплати, в единия случай са държавните ВМЗ -Сопот, а в другия – частната “Геотехмин”, чиято фирма “Елаците-Мед” има миннообогатителен комплекс в Мирково.

От общините, за които има данни, на второ място след Суворово е Пирдоп, където средната заплата в частния сектор е доста по-висока от тази в държавния – със 79,7%. Следващата община е ловешката

Летница, където

частниците

плащат с 56,6%

повече,

отколкото държавните предприятия. В Пирдоп основният частен работодател, който би могъл да плаща високи заплати, е медодобивната база на немската “Аурубис”. В Летница има развит голям индустриален парк.

Видин дръпна пред Благоевград

880 лв. разлика между заплатите в София и Перник

Независимо от коронакризата заплатите в България продължават да се покачват, макар и с нееднакви темпове, показват данните на НСИ за второто тримесечие на 2020 г. Те са само на ниво области.

В София ръстът на възнагражденията е доста малък - само 1 процент за второто тримесечие спрямо първото. Но все пак столицата продължава да е национален лидер с 1838 лв. средна брутна заплата месечно през юни 2020 г.

Следващата по заплати област е Враца с 1285 лв. месечно, като там увеличението е с 5,4% спрямо първото тримесечие. Варна е на трето място с 1251 лв. и нарастване с близо 2 на сто, следвана от Стара Загора с 1230 лв., където ръстът е 4,7%.

Вторият по големина град в България –

Пловдив, този път е изпреварен

от София-област

и дори от Габрово. В София-област средната заплата през юни е била 1228 лв., в Габрово е 1182 лв., докато в Пловдив е 1177 лв. Но в Софийска област НСИ отчита намаление с 5,3% на средната заплата в сравнение с първото тримесечие, в Габрово тя почти не се е променила, докато в Пловдив има ръст от 1,7%.

Най-сериозен обрат тази година обаче има в дъното на класацията по средни заплати по области. Видин, където години наред заплатите бяха най-ниските в страната,

в условията на криза показва

завиден ръст от 7,2%

и средната заплата в областта през юни вече е 935 лв. Така Видинска област изпреварва Благоевград, където също има ръст на заплащането но само 3,5% и през юни там средната заплата е 910 лв., т.е. по-ниска, отколкото във Видин.

По принцип Благоевград, Видин, Кюстендил, Силистра и Хасково са петте области в България с най-ниски заплати от години насам. Но в Благоевград по последни данни делът на хората, живеещи в материални лишения, е 22%, докато във Видин е рекорден – 30%, независимо че средната заплата тази година се е покачила.

В Благоевградска област, като се изключи Банско, във всички останали общини средната заплата е под 700 лв. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз