Проф. Кантарджиев: Епидемията затихва. Нов тест ще доказва бързо антигени

https://www.24chasa.bg/novini/article/8955947 www.24chasa.bg
Проф. Тодор Кантарджиев КАДЪР: БНТ

Най-важно е как директорът на всяко училище ще реши проблeмите. Който е бил добър директор, добре ще се справи и с COVID. Учебната година започна в американски училища у нас, може да се видят добри практики. Това каза пред БНТ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Съветвам майките за малко спокойствие. Трябваше да се върнат учениците при спазване на правилата с изключение на малкото дечица с имунен дефицит или които в момента са подложени на лечение", каза още той. 

"Не бива да се притесняваме чак толкова. За тези 9 месеца разбрахме доста за този вирус. Според мен за нагнетяване на напрежение е излишно. Заради една пандемия не можем да оставим децата без образование, хората без работа и да чакаме. За какво направихме тези прекрасни мерки пролетта? Чакаме ваксина. Това което беше важно - научиха се болниците да лекуват по-добре", добави проф. Кантарджиев. 

"От няколко седмици една от световните лидери на диагностични апарати, американска фирма, предлага бърз тест за доказване на антиген - в рамките на 10 минути със задоволителна точност казва дали човекът е болен. Те ще могат да се използват в болници и училища защото това е сигурен начин. И в нашата страна ще ги има, нашата страна никога не е изоставала. Тестът не се предполага да е много скъп - десетина долара. Защо правим PCR тестове? Това е смисълът на контрола на епидемията в България - когато докажеш, че един е болен, веднага от РЗИ виждат неговите контактни. В последните 2 седмици сме от малкото държави в Европа с намаляване на новите случаи. Вечерно време чакаме да видим анализ за деня. Когато гледам възрастта на хората, които ги доказваме сърцето ме боли и не мога като някои мои колеги, които не знаят нито цифрите, нито анализът на цифрите, но коментират и подвеждат. Вчера бяха малък процент положителните резултати. Затихва епидемията. България е от страните с най-сериозно намаление. Даже институтът Роберт Кох казва, че Варна и региона са безопасни", каза той. 

"Очакваме да стане по-малко смъртоносен вирусът. Когато вълната утихва, имаме висока смъртност. Ние сме държавата с най-висока обща смъртност по принцип", каза още Кантарджиев. 

"Не трябва да си пипаме очите с недезинфекцирани ръце. Тази година е много важно това. Трябва да се сложат ваксини против грип. Моля по-разумните българи да се вслушват в мнението на специалистите - който иска да се предпазва е хубаво да носи маска. Пеенето е най-рисково за заразяване, говоренето на висок глас - също. Ако сте с маска, три пъти по-малък е шансът да се заразите, а ако болният е с маска - има само 5% шанс вие да се заразите. Когато има много случаи, всеки има познат, който е болен и преосмислил собственото си поведение ", каза още професорът. 

"Всяка година февруари месец СЗО предлага щамовете, които се предполага, че ще са в епидемия. С такава ваксина е по-малко вероятно да се усложнят. Тази година има нови щамове H1A1, вторият е H3. Единият е щам за група Б. В момента една от фирмите вносители вече е внесла, който иска да търси в аптеките, другата фирма каза, че до средата на септември ще има ваксина. САЩ бебета над 6 месеца ги ваксинират. Българинът като му кажеш, че е важна ваксината обикновено не се ваксинира, но мисля, че тази година разумът ще надделее. От няколко години казваме истината - ваксината против грип намалява вероятността да се разболееш. Ваксината за COVID e много интересно - ако не предпазва, ще довежда ли до по-лека инфекция. В Русия регистрираха ваксина. В последните седмици са я подобрили, правят нова регистрация с по-голяма трайност", каза още той. 

"Ген. Мутафчийски работи, чуваме се през ден с него по отношението за съветите за грипа", добави проф. Кантарджиев.