Който има дървена дограма, плаши крадците - чупи се шумно прозорецът

https://www.24chasa.bg/novini/article/8958490 www.24chasa.bg
Крадците използват различни инструменти, за да отворят дограмата и входната врата.

Летните обири, които за по 2-3 на ден в столицата, не са планирани - престъпниците търсят отворени балконски врати, решетки на първите етажи, за да стигнат по-нагоре

Решетките на първия етаж помагат на столичните крадци да обират жилищата на по-горните етажи. Те се катерят по тях и през отворен прозорец или балконска врата задигат дамски чанти, пари и бижута, разказаха от СДВР пред “24 часа”.

“Повечето такива кражби не са с предварителна информация. Престъпниците обикалят и когато видят отворена балконска врата или прозорец, решават да действат”, обясниха от сектор “Кражби” на столичната полиция. По данните им на ден в София стават 2-3 кражби, като в летния сезон повечето са именно през терасата или прозореца.

Крадците търсят злато и пари. 
СНИМКИ: “24 ЧАСА”
Крадците търсят злато и пари. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Масово престъпниците

използват

решетките на

първия етаж,

за да се

покатерят до

по-горния Обикновено са двама - единият влиза в жилището, а другият остава долу и следи за движение. Бандитите обикновено са от малцинствата. Те са млади и с по-слабо телосложение. Понякога апашите разбиват дограмата. За да я взломят, използват обикновена отвертка. В повечето случаи обаче предпочитат отворен прозорец. Почти не посягат на жилища с дървена дограма. Причината е, че при нея прозорецът е от обикновено стъкло и при напън то би се строшило и събудило собствениците и техни съседи. Подобен проблем при стъклопакета на алуминиевата дограма няма.

Рядко бандитите

се катерят

по-нагоре от

втория етаж

Имало един такъв престъпник, който заради слабото си телосложение стигал по улуците дори до 5-ия етаж. При една от кражбите му през 2018 г. обаче паднал от над 15 метра височина и загинал.

Веднъж влязъл в жилището, крадецът не се бави много. Остава вътре максимум 2 минути. Ако е попаднал в стая с хора, дори по-малко. При подобни случаи взима само това, до което може да стигне, без да се движи много, и излиза. “Стараят се да нямат досег с хората, защото тогава става грабеж, а там наказанието е по-сериозно”, обясняват тактиката на бандитите полицаи. Ако пък крадецът е в друга стая, а не е попаднал в спалнята на собствениците, търси дамската чанта, пари и злато и бяга.

Съдържанието на чантата се преглежда навън, след което тя се захвърля. Средната плячка от подобни обири е около 1000 лв. Понякога крадците вадят и късмет в чантата да открият освен дебитната карта и листче, на което е записан пинкодът. Тогава теглят и от нея.

Техника се краде рядко, защото още с включването ѝ ще бъде проследена. Задигат я само бандити, които след това я продават в чужбина. Те обаче са малцина.

Според статистиката на софийската полиция най-голямата плячка от подобен вид кражба за тази година е от около 8000 лв. Стойността обаче се определя трудно, защото обикновено са откраднати пари и злато, а хората рядко знаят колко точно грама са натиките. Полицаите имали случай, при който жертвата заявила откраднати 100 грама злато. По предоставени снимки обаче теглото се оказало 4 пъти по-малко.

В повечето случаи хората са в жилището. Заради бързите кражби обаче и подбрания час - около 3-4 ч, когато сънят е най-дълбок,

собствениците

не се събуждат.

Затова и е

тръгнал митът,

че крадците

упояват жертвите

си с газ

Според полицаи, за да се случи подобно нещо, бандитът трябва да има специални познания по анестезиология. Самото пускане на газ за стая от 15 кв. м пък би отнело много време, а крадецът би рискувал случаен минувач да го забележи на балкона.

След успешна кражба обикновено златото се продава в заложни къщи, които го претопяват и следите на бижутата се губят.

Кражби стават из цяла София, няма определени предпочитани места.

“Не бих казал, че има рискови квартали. Крадците гледат навсякъде, където им е удобно, където има храсти, набелязват на момента, гледат дали свети лампа, дали има някакво движение вътре в жилището”, казват криминалисти.

Понякога бандитите дори обират няколко жилища в един блок. Преди 2 седмици например 4 апартамента в една кооперация в кв. “Княжево” били обрани. Всички са на втория етаж, а собствениците са били в тях. На първия има решетки, а запис от камера показал как крадец се катери по нея. На слизане обаче бил с маска и лицето му не се виждало ясно. Бандитът задигнал злато и пари, собствениците декларирали между 250 и 600 лв. щета от апартамент.

От СДВР посочват, че повечето балконски кражби са без предварителна информация. Това обаче не значи, че и топ бандитите няма да прибегнат до този метод. “Всичко зависи от конкретното жилище.

Ако преценят,

че ще им

отнеме много

време, за да

отворят вратата,

ще намерят

друг начин,

за да влязат в апартамента”, казват криминалисти. И добавят, че са зачестили и кражбите през отворена входна врата. “Крадците влизат в блока и проверяват къде е отключено. Може дори да не влязат в жилището, само дърпат дамската чанта и бягат”, казват полицаи.

За първите 6 месеца на годината има спад на кражбите с 33% спрямо същия период на 2019 г. Разкриваемостта пък се е вдигнала с 1%. 

Врата с няколко ключалки отказва или бави бандитите

Дограма със секюрити обков помага при посегателства заради допълнителните си точки на заключване.

За разлика от стандартната, която се заключва на едно място, тази със секюрити обков се затваря на 4, 6, 8 или 16 места според модела.

“И тя може да бъде разбита, но ще забави крадеца, затова той ще предпочете друг апартамент”, посочват от СДВР.

Друг номер, който помага, е врата с няколко ключалки. Тя също би отказала крадците. Ако ви се стори скъпа, може да сложите резе. Щифтовете против крадци пречат на бандита просто да извади вратата от пантите след развинтване на оста им.

През лятото крадците често се оглеждат кои хора са на почивка, за да оберат дома им. Да се опитаме да залъжем бандитите, като оставим лампата да свети, е стар трик и не работи, защото ще видят, че тя работи и през деня. По-добре е да се остави телевизорът. Неговата светлина не би била забелязана през деня.

Друг ориентир за крадците е трупането на поща. По номера на апартамента на кутията те разбират кое жилище е празно. За да не се окажете обрани, помолете някой съсед да прибира пощата ви, съветват от столичната полиция.

Качването на снимки от почивката в социалнте мрежи да става, след като се приберем, е друг съвет за по-малък риск от обир, докато сте във ваканция.

Поставянето на камери и аларма обаче си остава най-добрата защита. От полицията съветват и да застраховаме по-скъпото си имущество.