54-и ден на протести: Акция "Масово отваряне на очи" пред сградата на ЕК в София (Обновена, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8958655 www.24chasa.bg
Протестиращите се отправиха на обичайното си вечерно шествие до барикадата на Орлов мост. Снимки Велислав Николов

21,10 ч.:

Протестното шествие се отправя по традиция към барикадите на Орлов мост. Проф. Велислав Минеков прикани протестиращите да преминат покрай входа на бившия Партиен дом, където се очаква да започнат работа депутатите от 2 септември. “Нека да минем и да ги поздравим с по една оставка!”, призова той..

20,55 ч.

“Добре дошли на всички на този площад, който търси свободата!”, заяви Арман Бабикян от Отровното трио. “Няма още малко, идва 2-ри!”, обяви той. Бабикян определи министър-председателя Бойко Борисов като “недоразбран строител на нова България”. “Вие сте тези, които ще свалите Бойко Борисов”, извика той от импровизираната трибуна около фонтана пред президентсвото.

20,35 ч.

Адв. Николай Хаджигенов от Отровното трио приветства събралите се протестиращи от импровизираната трибуна около фонтана пред президентството.

“Днес се случи очакваното - Борисов падна и лети надолу”, заяви Хаджигенов. Исканията на Отровното трио и протестиращите не се променят, докато не бъде подадена оставка.

От триото са приготвили бели тениски с надпис ,,Мутри вън”, които да раздадат на част от недоволните.

20,15 ч.:

Продължават да се събират протестиращи в триъгълника на властта.

Флаерите, които раздават от Отровното трио, като покана за планираните протестни действия на 2-ри септември. За първи път те ги показаха в 53-та вечер на протести, като поясниха, че изобразените метла и змия илюстрират исканията за оставка и доколко отровно е триото.

19,55 ч.:

Пред президентството премина шествието на протестиращите, които по-рано бяха организирали акция “Масово отваряне на очи” пред сградата на ЕК в София. Те се присъединиха към събралите се недоволни в триъгълника на властта.

19,35 ч.:
Събралите се недоволни за 54-та вечер на протести пред президентсвото към този час са по-малко от стотина. От палатките до сградата на бившия Партиен дом се чуват призиви ,,Хайде, Борисов, малко остана!”, както и изпълнение на музика на живо. Част от протестиращите носят тениски в бял цвят в надпис ,,Мутри вън”.

По-рано днес, към

18,30 ч.

се проведе акция "Масово отваряне на очи" пред сградата на представителството на Европейската комисия в София, съобщи БТА.

Причината за протеста пред сградата на ЕК е липсата на реакция от страна на евроинституциите към ситуацията в България, посочиха участници в събитието. Облечени като строителни работници, някои и с каски, те носеха плакати с предупреждение, че в страната има корупция и информационна табела с надпис "Оперативна програма "Фасадна демокрация" краде вашето бъдеще". Ние не сме против Европейския съюз, но искаме да обърнем внимание на ЕК къде отиват парите от еврофондовете и за затруднения достъп на дребния бизнес до тях, казаха протестиращи. Протестът и днес започна с викове "Оставка" под звуците на тромби и вувузели.

Полицията охранява сградата на ЕК и протестиращите.

Остават блокирани три основни кръстовища в столицата- пред площада до президентството на "Княз Александър Първи", пред университета "Св. Климент Охридски" и Орлов мост.

Очакванията на участниците в днешното събитие са най-много протестни действия да има на 2 септември пред бившия Партиен дом с откриването на есенната сесия на Народното събрание.