Полицията бутна на земята протестираща бременна в Хонконг

https://www.24chasa.bg/novini/article/8959123 www.24chasa.bg
Снимка: РОЙТЕРС

Полицейски сили за борба с безредиците в Хонконг използваха лютив спрей, за да разпръснат демонстранти, събрали се на протест, за да отбележат първата годишнина от продемократична протестна проява в метростанция, която беше потушена със сила, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Десетки хиляди демонстранти се събраха пред метростанция Принц Едуард с настъпване на нощта. Те скандираха продемократични лозунги и поставиха цветя пред станцията. Полицията бързо обяви проявата за незаконна и полицаи с палки и с лютив спрей дойдоха, за да разпръснат множеството. Над 10 души са били арестувани.

При разпръсването на демонстрацията имаше инцидент с бременна жена, която полицията бутна и тя падна на земята, а после беше пратена за изследвания в болница.

На 31 август миналата година полицаи нахлуха в станцията на метрото Принц Едуард и бяха заснети да бият няколко души във влака. След това на журналисти и на медици беше отказан достъп до станцията.

Искането за разследване на действията на полицията по време на протестите се превърна в едно от основните искания на продемократичните протестиращи и на правозащитниците. Те настояват и за амнистия на задържаните над 9000 души и за свободни избори.
Китайските и хонконгските власти отхвърлиха исканията и описаха протестите като заговор, подхранван от чужбина с цел дестабилизиране на Китай.