Британски военен експерт за Радев: Русия иска в България да има диктатор

https://www.24chasa.bg/novini/article/8962731 www.24chasa.bg
Подполковникът от резерва Глен Грант, известен британски експерт по отбрана и хибридната война на Русия в Украйна КАДЪР: Youtube/UATV English

"Това е, което иска Русия. Диктатор! Да се смесват проблемите в политиката на правителството с чисто отбранителните и военни въпроси в Академията означава политизиране на военните по непростим начин. В една демокрация не трябва да се смесват политиката с въоръжените сили”. Това заяви подполковникът от резерва Глен Грант, известен британски експерт по отбрана и хибридната война на Русия в Украйна, пред Faktor.bg

Коментарът му е предизвикан след днешното изявление на президента Румен Радев в двора на Военната академия в София, при тържественото откриване на новата учебна година.

Грант има лично впечатление от Румен Радев, защото преди години консултираше като част от американски екип реформите и трансформацията в българската отбрана.

Преди година в Доклад на авторитетната американска фондация „Джеймстаун”, озаглавен „Стратегия за сигурност на Прибалтика” експертът Глен Грант констатира: „Руските корени проникват все по-дълбоко в постсъветския свят, отколкото Западът осъзнава. Настоящият български президент е очевидно потвърждение за това. Доскоро той беше открит привърженик на НАТО като началник на ВВС, но след избирането му за президент стана ясно, че той винаги е бил твърд привърженик на Русия. Никой, дори в собствената му държава, не знаеше и не подозираше, че ще се изметне”.